Economist: Az ukrán menekültek miatt Lengyelország ismét multikulturális lesz

2022. szeptember 03. 15:56

A modern Lengyelország etnikailag homogén, és nem szokott hozzá a nagy kisebbségekhez, most ez kezd megváltozni – írja a lap.

2022. szeptember 03. 15:56
null

A lengyel iskolák, kórházak és a lakáspiac nehezen tudja befogadni a menekülteket. Más problémák azonban még mélyebbre hatolnak. Bár a lengyelek és az ukránok ma már barátok, évszázadokon át riválisok voltak. 1943-ban ukrán nacionalisták 100 000 lengyelt mészároltak le. A háború után mind Lengyelország, mind a Szovjetunió (amelyhez Ukrajna is tartozott) kiutasította egymás állampolgárait. A mai menekültek eltökélten ukránok akarnak maradni, de a modern Lengyelország etnikailag homogén, és nem szokott hozzá a nagy kisebbségekhez. Most ez kezd megváltozni – írja a The Economist.

Leterhelt oktatási rendszer

Lengyelország oktatási rendszere viseli a terhet. Június végén mintegy 180 000 ukrán gyermek járt lengyel iskolákba. (A többiek távoktatásban tanulnak ukrajnai iskolákban.) Ahogy a szülők hozzászoknak a hosszabb tartózkodás gondolatához, szeptemberben várhatóan sokkal többen fognak lengyel iskolákba beiratkozni. Mivel az ukrán menekültek több mint 40%-át a gyermekek teszik ki, a számok óriásiak lehetnek.

Súlyos problémák a munkaerőpiacon

A munkaerőhiány is egyre súlyosabbá vált Lengyelországban, mivel sok ukrán férfi, aki a háború előtt Lengyelországban dolgozott, hazament harcolni. Júniusig azonban mindössze 185 000 ukrán vállalt hivatalos munkát az új, egyszerűsített engedélyezési rendszer segítségével. A menekültek több mint 90%-a nő és gyermek, és a dolgozó anyák számára kevés a gyermekgondozási lehetőség.

A lengyel központi bank jelentése szerint mindössze öt százalékuk beszél jól lengyelül, ami sokakat olyan munkára kényszerít, amelyre túlképzettek. Az ukrán anyák gyermektámogatást vehetnek igénybe, de ez gyermekenként csak havi 500 zloty (106 dollár) juttatást jelent. Júliusban Lengyelország csökkentette a menekülteket befogadóknak járó ösztöndíjakat. Agnieszka Kosowicz, a Forum Migracyjne lengyel civil szervezet munkatársa szerint a befogadók egyre fáradtabbak.

Nyitókép: Alik KEPLICZ / AFP

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2022. szeptember 03. 22:28
Egy kultúrát csak egy bizonyos számú egy tömbben élő ember képes fenntartani. Ha, az azonos kultúrájú emberek száma egy kritikus érték alá csökken vagy megszűnik az egy tömbben élésük akkor, a kultúra mint önálló kultúra fokozatosan elhal. Európa kulturális sokszínűségét a nemzeti kultúrák fenntartása útján lehet megőrizni. A nemzeti kultúrák hozzák létre Európa kulturális sokszínűségét. Európa a nemzeti kultúrák sokszínűsége miatt multikulturális. A multikulturalizmus önmagában nem érték.
hátakkor
2022. szeptember 03. 19:35
Az ukrán alapvetően mégsem bantu néger.. Lengyelországban.
tapir32
2022. szeptember 03. 18:24
A nemzeti kultúrák hozzák létre Európa kultúrális sokszínűségét. Európa a nemzeti kultúrák sokszínűsége miatt multikultúrális. A multikulturalizmus önmagában nem érték.
csulak
2022. szeptember 03. 18:16
ez mar a lengyelek baja
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!