Kilenc európai ország támogatja Ukrajna NATO-tagságát

2022. október 03. 09:49

Stoltenberg korábban azt nyilatkozta: az Ukrajna gyorsított NATO-tagság iránti kérelméről szóló döntésről a szövetség mind a 30 tagjának meg kell állapodnia.

2022. október 03. 09:49
null

Kilenc közép- és kelet-európai NATO-ország elnöke adott ki vasárnap közös nyilatkozatot arról, hogy támogatja Ukrajna csatlakozási kérelmét a védelmi szövetséghez  – számolt be a CNN.

Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Észak-Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Szlovákia és Románia elnöke fejezte ki határozott támogatását „a 2008-as bukaresti NATO-csúcstalálkozó döntése mellett, amely Ukrajna jövőbeni szövetségi tagságáról szól”.

„Támogatjuk Ukrajnát az orosz invázióval szembeni védekezésben, követeljük Oroszország azonnali kivonulását az összes megszállt területről, és

– áll a nyilatkozatban.

Gyorsított eljárást kért az ukrán elnök

A nyilatkozat megjegyzi, hogy ezen országok vezetői a háború alatt Kijevbe látogattak, és „saját szemükkel látták az orosz agresszió hatásait”.

Az Ukrajna gyorsított NATO-tagság iránti kérelméről szóló döntésről a szövetség mind a 30 tagjának meg kell állapodnia – mondta korábban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár vasárnap.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken jelentette be, hogy Ukrajna „gyorsított eljárás keretében” kérelmezi NATO-taggá válását.

Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. október 04. 00:36
Érdekes. Úgy tűnik, hogy erősek a még nagyobb háborút óhajtó erők. Ukrajna NATO tagságával meg úgyis az lesz, amit az Amerikai Egyesült Államok akar.
Agnieszka
2022. október 03. 22:38
Lengyelország és Románia már most USA támaszpont ország.
Dezsőke
2022. október 03. 17:53
békét
XTRO
2022. október 03. 15:15
Öngyilkos barmok, ennek az elképesztő agyhalott brigádnak nagyon kívánja a teste a világégést.. Meg kell akadályozni mindenáron !!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!