Zelenszkij megerősítette két település visszavételét Herszon megyében

2022. október 03. 16:10

Az ukrán jelentések szerint a déli fronton változatlanul feszült és dinamikusan változó a helyzet.

2022. október 03. 16:10
null

Volodimir Zelenszkij elnök hivatalosan is megerősítette a dél-ukrajnai Herszon megyében található két település, Arhanhelszke és Miroljubivka felszabadítását az orosz megszállás alól – számolt be hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportál.

 – mondta az államfő szokásos éjszakai videoüzenetében.

Zelenszkij köszönetet mondott a területvédelem 115. dandárja katonáinak is, akik a zsitomiri régiót védték, a 117. dandár katonáinak, akik az északkeleti irányt védik Szumi megyében, a 127. területvédelmi dandár katonáinak Harkiv védelméért és a megye felszabadításáért, valamint a 110. dandárnak, amely „bátran veri vissza az orosz csapatokat Zaporizzsja irányában”.

A déli fronton változatlanul feszült és dinamikusan változó a helyzet

Az ukrán déli műveleti parancsnokság hétfőn arról tájékoztatott, hogy az ukrán katonák vasárnap megöltek 40 orosz katonát délen, továbbá megsemmisítettek két harckocsit és hét egyéb páncélozott járművet, valamint lelőttek egy K-52-es típusú támadóhelikoptert. Közleményükben hozzáfűzték, hogy az ukrán légierő hét csapást mért az orosz erőkre. A rakéta- és tüzérségi egységek több mint 340 tűzfeladatot teljesítettek.

Jelentésükben kiemelték, hogy a déli fronton változatlanul feszült és dinamikusan változó a helyzet. Az ukrán erők folyatják az ellentámadást és részleges sikereket érnek el - írta a parancsnokság. Az orosz erők eközben változatlanul hajtanak végre rakétacsapásokat, és gyakran használnak kamikazedrónokat – tették hozzá.

(MTI)

Nyitókép: HANDOUT / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

 

 

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus
2022. október 03. 20:54
Ukrajna terrorista állammá vált-állítják az oroszok. STAROBELSK, október 3. – RIA Novosztyi. Az ukrán csapatok új típusú rakétákat kezdtek használni az amerikai sorozatvető rakétarendszerekhez (MLRS) a HIMARS-hoz a Luganszki Népköztársaság ágyúzása során – mondta Alekszej Getmanszkij, a JCCC LPR képviseletének tisztje a RIA Novosztyinak. Korábban hétfőn az ügynökség arról számolt be, hogy moszkvai idő szerint 01:40-kor az ukrán hadsereg az M142 HIMARS MLRS –al támadta meg Starobelszket , aminek következtében egy óvoda, három lakóépület és egy helyi stadion megrongálódott. "Ez a második település, ahol ilyen típusú rakétákat teszteltek. Ezt a rakétát, az M30-at az M142 HIMARS hordozórakétáról lőtték ki. Ezt megelőzően a Luhanszki Népköztársaság JCCC-ben működő képviselete rögzítette az ilyen típusú rakéták használatát a Bryanka városában a minap, és ma ugyanezt a képet látjuk Starobelsk városában is „ – mondta Getmansky. Elmondása szerint az új típusú rakéták annyiban különböznek egymástól, hogy repeszekkel vannak kitömve - kis átmérőjű volfrámgolyókkal. Az ilyen rakétákat az ellenséges személyzet megsemmisítésére tervezték, de mivel az egyik a városközpontot találta el, ahol nincsenek katonai létesítmények, ez azt jelenti, hogy a célpont a civilek voltak. A HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) többszörös kilövésű rakétarendszert a BAE Systems és a Lockheed Martin fejlesztette ki 1996-2000 között. Az amerikai hadsereg FMTV háromtengelyes kerekes alváza alapján hat rakétát vagy egy ATACMS hadműveleti-taktikai ballisztikus rakétát szállíthat. Bizonyos típusú lövedékek hatékony lőtávolsága eléri a 80 kilométert.
Sany Xepi
2022. október 03. 20:23
Az orosz alsóház meg megerősítette az annexiót.
Bokros Birka
2022. október 03. 19:54
Ukrán-zsiráf bazd szájba náci anyád!
RasPutin
2022. október 03. 18:37
Meg lett támadódva Oroszország. :-) Most mi van akkor?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!