A „korlátlan hatalmú uralkodó” megöléséről elmélkedett Alekszandr Dugin

2022. november 12. 17:23

Az orosz filozófus az Esőkirály legendáját emlegette.

2022. november 12. 17:23
null

A „korlátlan hatalmú uralkodó” megöléséről elmélkedett – azóta már törölt – Telegram-bejegyzésében Alekszandr Dugin orosz filozófus James Fraser Aranyág című könyvéből idézett történettel – számolt be a Mirror.

A legenda úgy szól, hogy az Esőkirályt megölik, mert nem hozott esőt az aszály idején, ezért feltépték a gyomrát. Az orosz filozófus az alábbiakat írta bejegyzésében: 

Ha azonban ő seggfejekkel veszi körül magát, vagy köp a társadalmi igazságosságra, az kellemetlen, de csak akkor, ha megment. Ha nem, akkor az Esőkirály sorsa vár rá”.

Alekszandr Dugin, akinek lányát, Darja Duginát augusztusban meggyilkolták, az ukrajnai helyzetről úgy vélekedett, hogy azok a civilek, akik nem gyászolják meg Herszon elvesztését, nem is igazi oroszok.

Nyitókép: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Scorpy
2022. november 13. 18:06
"Egy orosz város, Oroszország valamelyik régiójának fővárosa - mint Belgorod, Kurszk, Donyeck vagy Szimferopol - megadja magát. Ha nem érdekel, akkor nem vagy orosz. Az oroszok most összeszorítják a fogukat a fájdalomtól, sírnak és szenvednek, mintha kitépték volna a szívüket, és a gyerekeiket, testvéreiket, anyjukat és feleségüket a szemük láttára gyilkolták volna meg. Ha most nem érzel fájdalmat, akkor egy senki vagy. Hatalom. Ő a felelős ezért. Mi értelme van az autokráciának, ami nálunk van? Az uralkodónak megadjuk a teljes teljhatalmat, és ő egy nehéz helyzetben megment mindannyiunkat - az embereket, az államot, a népet. Ha gonosz lelkekkel veszi körül magát, vagy szembeköpik a társadalmi igazságosságot, az kellemetlen, de csak akkor, ha megmenekül. És ha nem? Ezután az "esők királyának" sorsa vár rá (lásd Frazier). Az autokráciának van hátránya. A teljhatalom kiteljesedése siker esetén, de a kudarc esetén a felelősség teljes mértékű vállalása is. Te melyiket szeretnéd? Hogyan lehet kijutni a helyzetből? Azonnal váltson át a szuverén diktatúráról a komisszár diktatúrára, azaz vesse be az ideológiát. Az uralkodó csaknem ezt tette. De szinte megint. És Herszon nem csupán hogy kis híján, hanem teljesen megadta magát. Surovikinre nem lehet panasz. Ő nem politikus, ő a front technikai oldaláért felelős. A pofon nem neki szólt. Ez egy pofon a tudjátok-kinek. És itt már nem a PR fogja megmenteni a helyzetünket. Kritikus helyzetben a különféle politikai stratégiák egyáltalán nem működnek. A történelem szólal meg napjainkban. És ez - számunkra - ijesztő szavakat mond."
kunzoo
2022. november 13. 10:02
Dugin elvtárs helyében nem mennék a földszintnél feljebb.
Reszelő Aladár
2022. november 13. 09:35
Tehát amíg az uralkodó megnyeri a háborút, addig tehet amit akar. Ha viszont veszít, akkor nincs kegyelem. Győzelem vagy halál. Nem olyan új dolog ez.
Paskai
2022. november 13. 09:00
Összevesztek a kágébés besúgók. Durván.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!