TikTokkereket korbácsoltatnak Nigériában, mert ki mertek parodizálni egy kormányzót

2022. november 07. 20:52

A saría jogrendszert alkalmazták.

2022. november 07. 20:52
null

Két nigériai TikTok-sztárt korbácsütésre ítéltek és takarításra kényszerítettek a bíróságon, miután a közösségi médián keresztül gúnyolódtak egy kormánytisztviselőn. Mubarak Isa Muhammedet és Muhammed Bulát Abdullahi Ganduje, az északi Kano állam kormányzójának rágalmazásában találták bűnösnek. A páros ügyvédje azt mondta, hogy nem fogják megtámadni az ítéletet.

Nigériában egyre több olyan közösségi médiasztár van, aki a humort használja arra, hogy társadalmi és politikai kérdéseket kommentáljon. Mubarak Isa Muhammadot és Muhammad Balát múlt héten tartóztatták le, miután a TikTok-ra és a Facebookra feltették videójukat,

amelyben a kormányzót gúnyolták állítólagos földrablás, korrupció és munkahelyi alvás miatt.

Wada Ahmed Wada ügyészségi ügyvéd szerint a férfiak rágalmazták a kormányzót, és tettük alkalmas volt a köznyugalom megzavarására. A TikTokkerek bűnösnek vallották magukat, és enyhítést kértek, de a bíró elrendelte, hogy fejenként 20 korbácsütést kapjanak, fizessenek 10 000 naira (20 font) pénzbírságot, és 30 napig takarítsák a bíróság épületét. Arra is kötelezték őket, hogy nyilvánosan kérjenek bocsánatot Ganduje úrtól a közösségi médiában.

Ügyvédjük, Bashir Yusuf a BBC-nek elmondta, hogy nem fogják megtámadni az ítéletet, mivel az „nem szabadságvesztéses” ítélet volt – ami azt jelenti, hogy az elítélteket nem fogják börtönbe zárni.

Nigériában az elmúlt években rohamosan nőtt a TikTok-felhasználók száma, különösen a fiatalok körében.

Kano állam, Észak-Nigéria muszlim többségű része, egyike annak a mintegy tucatnyi államnak a régióban, ahol az ország világi törvényei mellett a saría jogrendszert is alkalmazzák. A saría bíróságok előtt csak muszlimokat lehet bíróság elé állítani.

Lóhátról, ostorral terelték a haiti migránsokat Amerikában

Texasban, az amerikai határőrök a hétvégén lóhátról, ostorral terelték a haiti migránsokat. Az eset után megkérdezték Jen Psakit, a Fehér Ház sajtótitkárát, hogy a lovak és az ostor használatát „egy rabszolgaságra épült országban" helyénvalónak találja-e, mire a sajtótitkár azt válaszolta, hogy nem ismeri a teljes kontextust, de nem tudja elképzelni, hogy milyen kontextusban lenne ez helyénvaló.

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
neszti
2022. november 09. 09:01
Egyelőre
2022. november 08. 12:51
Helyes! Addig kell erőt mutatni az ostoba liberálnáci ügynököknek, amíg el nem szaporodnak ott is!
patópál
2022. november 08. 09:42
Érdekes, valamiért senki sem félti az ottani demokráciát.
Tapeino
2022. november 08. 06:31
Nekünk is fel kellene sorakoznunk a példás pedigréjű afrikai országok mellé, ahol megkérdőjelezhetetlen a jogállam! Próbáljuk ezt meg a nyilvános korbácsolás bevezetésével!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!