Íme, ezeket az amerikai sztárfegyvereket kapta meg Ukrajna a legutóbbi csomagban (VIDEÓK)

2023. január 15. 09:32

A megszokottnak számító lőszercsomagon kívül valóban ütős fegyvereket is kaptak az oroszok elleni harchoz.

2023. január 15. 09:32
null

Az Egyesült Államok a múlt hét folyamán bejelentette, hogy a megszokottnak számító lőszercsomagon túl kétfajta sztárfegyvert küld Ukrajnába, valamint egy harmadik, modern páncélozott szállító harcjármű küldésén is gondolkodnak. De mik is ezek a fegyverek pontosan?

A Bradley lövészpáncélos

Az amerikai Bradley (hivatalos tűzkeresztségben BFV, Bradley Fighting Vehicle) egy alig három méter magas, 6.5 méter hosszú, alig harminc tonnás jármű, amely elsődleges feladata a gyalogság tűztámogatása. A jármű afféle mozgó bunker, a fegyverzete egy 25 mm-es Bushmaster gépágyúból, egy M240C 7,62mm-es géppuskából, valamint variánstól függően egy vagy két BGM-71 TOW tankelhárító rakétából áll.

A Bradleyt szokás tankgyilkosnak vagy épp konzervnyitónak is nevezni, ugyanis még egy T-72-es harckocsi páncélzatán is keresztül tud hatolni a 25 mm-es gépágyújával. Oroszország is használ amúgy modernizált T-72-eseket Ukrajnában. 

Az M109A6 Paladin önjáró löveg

Az M109 jelzésű fegyverrendszerek az egyik legrégebb óta hadrendben lévő eszközei az Egyesült Államoknak. Az Ukrajnának adott A6-osok komoly páncélzattal rendelkeznek, a NATO sztenderdnek számító 155 milliméteres lövegük pedig számos lőszer tüzelésére alkalmas, többek között olyanra, amelynek maximális hatótávolsága eléri a 40 kilométert.

A Paladinok a legtöbb modern, nyugati önjáró löveghez hasonlóan kifejezetten azzal a célzattal kerültek kifejlesztésre, hogy a vontatott lövegekhez képest elképesztő sebességgel harckész állapotba hozhatóak legyenek.

A Stryker páncélozott harci jármű

Az első, még Irakban bevetett Strykerek borzalmasak voltak, viszont azóta kaptak légkondícionálást, extra kerámiapáncélzatot, valamint a V alakú alváz nagyobb biztonságot nyújt az aknák ellen. Variánstól függően a Strykerek elláthatóak 50-es kaliberű Browning M2-es nehézgéppuskával, 7,62-es NATO lőszert tüzelő M240B általános rendeltetésű géppuskával vagy MK19-es automata gránátvetővel.

Megfelelően védett, de nem túl megbízható járművekről van szó, amelyek szakértők szerint könnyen elakadhatnak az ukrán sáros utakon.

Legyőzhető az orosz hadsereg a nyugati harckocsikkal?

A brit miniszterelnöki hivatal szombaton közleményben tudatta, hogy az Egyesült Királyság Challenger 2 harckocsikat és légvédelmi eszközöket szállít Ukrajna számára. Mint írják, az ukrán hadsereg sorozatos győzelmei az oroszokat visszaszorulásra késztetik, ezért a momentum megragadása miatt a britek Ukrajna további katonai és diplomáciai támogatása mellett döntött, Rishi Sunak miniszterelnök pedig szombaton erről tájékoztatta is Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Nyitókép: Bradley lövészpáncélos. Forrás: YouTube-képernyőkép

Összesen 205 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuper
2023. szeptember 01. 12:37
Legalább a jövő hétem már az irániak újabb 2 gyártósortindítanak a sorozatgyártásukra...! Az orosznak lesz egy újabb játékszerük, amit meg akarnak szerezni két alvás közötti időben. Szerintem szerveznek rájuk egy csapatépítő tréninget! :-))))))))))))) Röhej az egész!
Carcess
2023. január 16. 06:40
jelenleg ami számít a harcban : drónok, rakéták és nehéztüzérség a többi csak veszteség lesz
amca
2023. január 16. 05:51
Csak szólnék. A szupermodern Tiger a vhban állandóan lerobbant. Többet semmisített meg a soldat ,mint az ellen.
Igazszó
2023. január 15. 19:21
Majd a besorozott gyerekek, öregek és nők kezelgetik, míg szarrá nem lövik őket a ruszkik. Helyes. Pusztuljanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!