Energiakrízis: „Stratégiai földgázkészlet” felhalmozását javasolják az EU-nak a németek

2023. január 31. 16:16

A következő télre az olajkészletezés mintájára földgázból is lehetne stratégiai tartalékot képezni nemzeti vagy európai uniós szinten, a német hálózati felügyelet.

2023. január 31. 16:16
null

Nem kell gázhiánnyal számolni a tél hátralévő részében Németországban, de a következő télre készülve meg kell fontolni, hogy az olajkészletezés mintájára földgázból is lehetne stratégiai tartalékot képezni nemzeti vagy európai uniós szinten – mondta a szövetségi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) vezetője német hírportálok keddi jelentései szerint.

Klaus Müller egy düsseldorfi fórumon kifejtette, hogy a viszonylag enyhe időjárásnak, a lakossági és az ipari fogyasztók megtakarításainak, valamint a feltöltött gáztárolóknak köszönhetően Németország eddig jól vészelte át a telet, ezért már nem számolnak azzal, hogy előfordulhat gázhiány az évszak végéig.

Ugyanakkor tovább kell csökkenteni a gázfogyasztást, a tárolókat pedig a következő télre készülve ismét fel kell tölteni

– tette hozzá a hatóság vezetője, megjegyezve: az lenne a legjobb, ha a piaci mechanizmusok automatikusan gondoskodnának az ellátás biztonságáról, ha viszont ez nem elérhető, meglehet, hogy új törvényt kell kidolgozni a gáztárolás szabályozásáról.

Rámutatott, hogy az Ukrajna elleni orosz támadással összefüggésben tavaly megszigorított – a tárolók üzemeltetőit decemberre 90 százalékos töltöttségi szint elérésére kötelező – törvényen kívül nincs eszköz, amely készletezésre sarkallná az üzemeltetőket, és a jogszabály 2025-ben lejár.

Ezért a – kilencvennapos stratégiai tartalék állandó tárolását jelentő – kőolajkészletezéssel szerzett jó tapasztalatok alapján mérlegelni kell azt a lehetőséget, hogy földgázból is fel lehetne halmozni startégiai tartalékot nemzeti, vagy akár európai szinten – mondta a Bundesnetzagentur vezetője.

Mindig azt mondták, hogy az orosz földgázimport folyamatossága miatt nincs szükség óvintézkedésre

A Rajna-, és Ruhr-vidéki gazdasági újságírók (Wirtschaftspublizistische Vereinigung Düsseldorf – WPV) fórumáról beszámoló portálok kiemelték, hogy a mintegy 23 milliárd köbméter kapacitású – az EU gáztároló kapacitásának negyedét kitevő – németországi tárolók üzemeltetői eddig azzal érveltek a készletezés ellen, hogy az orosz földgázimport folyamatossága miatt nincs szükség a többletköltséggel járó óvintézkedésre.

Az ukrajnai háború előtt Németország földgázfelhasználásának bő 50 százalékát fedezte orosz importból.

Moszkva a háború kezdete óta fokozatosan visszafogta, majd beszüntette a Németországba irányuló exportot, annak ellenére, hogy a háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett európai uniós büntetőintézkedések nem érintik a földgázkereskedelmet.

Az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat-1 vezeték augusztus végi leállításával 2022 szeptembere volt az első olyan hónap az oroszországi import kezdete, 1972 óta, amikor nem érkezett Németországba földgáz közvetlenül Oroszországból.

A Bundesnetzagentur adatai szerint az orosz import kiesését egyelőre sikerül ellensúlyozni a diverzifikációval, új beszerzési források bevonásával. A hatóság legutóbbi, keddi jelentése szerint „a németországi gázellátás stabil”, az ellátási helyzet kevésbé feszült, mint a tél elején, a földgáztárolók töltöttségi szintje pedig 79,82 százalékos.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzkeptiKUSS
2023. január 31. 19:08
Lehet tovább gondolni. Mi "békeidőben" 10 milliárd m3 gázt fogyasztottunk kevesebb, mint 10 milliónyian Jelenleg kb 250 LNG szállítóhajó van, összes szállító kapacításuk 31 millió m3.
Szerintem
2023. január 31. 18:38
Előbb mindenkit rávettek, hogy ne vegyenek gázt, ahol azt kapni lehet. Most meg nézelődnek és sunnyognak. Aztán, hogy mindenki vegyen gázt és adják oda nekik.
békalepcse
2023. január 31. 18:19
Ezek megint a mi készleteinkre ácsingóznak! Nekik nincsenek tározóik és ha még nagyobb betárolásra vágynak az csak a kárunkra történhetne.
pandalala
2023. január 31. 17:52
" a földgáztárolók töltöttségi szintje pedig 79,82 százalékos " aszta... az mennyi, centiméterben? .... A BASF-nek elég lesz? ..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!