Nukleáris meghajtású űrhajót tesztelnek az Egyesült Államokban

2023. január 25. 12:19

Négy hónap alatt eljuthat egy űrsikló a Marsra.

2023. január 25. 12:19
null

Az amerikai védelmi minisztérium kutatásokért felelős részlege (DARPA) és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) olyan nukleáris meghajtású hajtóművet tesztel, amely segítségével 2027-ben már négy hónap alatt eljuthat egy űrhajó a Mars bolygóra – közölte szerdán az űrkutatási hivatal vezetője. A NASA már évtizedek óta kutatja a nukleáris meghajtás lehetőségeit. Az atomhajtómű egy

kisebb atomreaktor segítségével hajtaná meg az űrhajót,

sokkal hatékonyabban, mint a hagyományos üzemanyagot használó rakétahajtóművek.    

Az amerikai űrkutatási hivatal és a védelmi minisztérium együttműködésének célja, hogy a kifejlesztett nukleáris meghajtású hajtómű legkésőbb 2027-ben már szolgálatba állítható legyen, és ezáltal az embereket szállító űrhajók a Holdon túli területeket is elérhetik majd – mondta egy marylandi konferencián Bill Nelson, a NASA igazgatója.    

A nukleáris meghajtás segítségével már négy hónap alatt eljuthat majd egy űrsikló legénysége a Marsra. Ez az út jelenleg kilenc hónapig tartana egy hagyományos üzemanyagot használó űrhajóval.

A Mars-utazás így sokkal elérhetőbb és biztonságosabb lenne,

mivel az asztronauták jóval rövidebb ideig lennének kiszolgáltatva a kozmikus sugárzásnak, emellett kevesebb rakományt és élelmiszert kellene szállítaniuk. Az új hajtóművek fejlesztése az amerikai űrhadseregnek (Space Force) is hasznos, a haderő nukleáris hajtású űrhajók segítségével mozgatná majd a Hold közelében keringő műholdakat – közölték a NASA és a DARPA illetékesei. A hajtómű fejlesztésének költségei a 2023-as évben már 110 millió dollárt (39,4 milliárd forint) tesznek ki, de várhatóan több száz millió dollár mértékű lesz a 2027-re tervezett bemutatóra.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. február 12. 16:46
A kritérium itt is: Nagy energiát előállítani. Gréta nem hagyná...... :-) Vagy napvitorla. Picit lassú lenne... Star trek :-))
survivor
2024. február 12. 16:43
Sok- sok H2.Van elég... De a reaktort (akár részletekben is ) stacionárius pályára kell juttatni, összerakni. Radióaktiv fűtőelemeket felvinni,cseppfolyós H-t felvinni. Lenne vele meló--- Az ötlet 50-60 éves. Vagy ha Ciolkovszkijt is beleszámítjuk, még régebbi.
survivor
2024. február 12. 16:38
Gyermekkorom sci-fiei: Atomhajtómű(hidrogénnel) Ionhajtómű (Li-mal) Stb...stb...
Gordon.
2023. január 25. 20:52
Két elv szerinti meghajtás között folxik a választás. Az egyik szerint a kis atomreaktor termelte hőt használnák gázok/gőzök felhevítésére, amik így expandálva kiáramolnának a rakéta-fűvókákon, mint ahogy a kémiai meghajtású rakéták esetében is történik. A hatásfok a kémiai rakétákhoz képest annak kb. a duplája. Azok, akik a kiáramló gázok általi radioaktiv szennyezés miatt nyugtalankodna, megnyugodhatnak, miután ez a fajta meghatás csak a légkörön kívül léne életbe. A másik elv szerint a a nukleáris energiát gázok (elsősorban nemsgázok jöbbek szóba, pl. Xenon) ionizálnák, majd ezeket szintén a reaktor által táplált elektromos erőtérben felgyorsítanák, így ezek nagy sebességgel hanák el a rakétát a fúvókékon keresztül. Ez tehát egy ionhajtómű lenne. Ennek hatásfoka kb. háromszerorsa lenne a kémiai meghajtásnak. Ez a technológia még nem teljesen kiforrott, nagyobb lépték esetén. Mindkét meghajtásnak velejárója az űrhajó sugárterhelése, ami ellen védekezni kell, ami növeli az árhajó tömegét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!