A hollandok több mint 180 millió eurót adományoztak Ukrajnának

2023. február 28. 20:50

Az adományok közel háromnegyedét Ukrajnában költötték el, a maradékot pedig a háború elől Hollandiában menedéket találó ukránok megsegítésre fordították.

2023. február 28. 20:50
null

Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának egy évvel ezelőtti kezdete óta a hollandok körülbelül 183 millió euró (mintegy 70,4 milliárd forint) adományt gyűjtöttek a háború ukrajnai károsultjainak – közölte az adománygyűjtésben és a támogatások eljuttatásában, elosztásában közreműködő 11 holland segélyszervezet kedden.

A segélyszervezetek Hágában tartott sajtótájékoztatójáról tudósító NT Times című angol nyelvű holland hírportál tudatta: az adomány több mint 2,8 millió embernek nyújtott segítséget Ukrajnában.    

November végéig a segélyszervezetek 87,9 millió eurót költöttek főként akut sürgősségi segélyekre, valamint orvosi ellátás és pszichológiai támogatás nyújtására. Mivel az infrastruktúra elleni orosz támadások elhúzódó áramszüneteket eredményeztek,

a segélyszervezetek generátorokat, kályhákat, tűzifát és meleg ruhákat osztottak szét – közölték.    

Több tízmillió eurót fordítottak megélhetési költségekre, élelmiszerre és ivóvízre, valamint szállás, illetve menedék biztosítására. Az adományok közel háromnegyedét Ukrajnában költötték el, a maradékot pedig a háború elől Hollandiában menedéket találó ukránok megsegítésre fordították – közölték.    

Elmondták továbbá, hogy az adományokat ezentúl házak és iskolák újjáépítésére is fordítják majd. A napilap emlékeztetett, a holland segélyszervezetek katasztrófák esetén az ország mintegy 17 millió lakosától kérnek adományokat. Az ukrajnai segélyakció során a szervezetek a második legnagyobb összegű adományt gyűjtötték össze a 2004-2005-ös ázsiai cunami túlélőinek megsegítésére szervezett akció után, amelyre akkor közel 208 millió euró (mintegy 80 milliárd forint) adomány érkezett. A február elején történt törökországi és szíriai földrengések túlélői számára eddig 108 millió euró (mintegy 41,6 milliárd forint) gyűlt össze – tették hozzá.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Narong Szangnak

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mgyfree
2023. március 01. 16:03
barmok a saját bezárt farmjaitoknak gyüjtsetek, amiket demokratikusan bezárnak, krvpecérek
Paskai
2023. március 01. 11:54
Az a 180 misi meg is érkezett az ukránok kezéhez. Nem az ukrán nép kezéhez, hanem az ukrán politikusok kezéhez.
Solymos
2023. március 01. 11:44
Korábbi gyarmatuknak, Surinamenek nem adtak ennyit.
nitsahon
2023. március 01. 07:57
U Krainaben KÖZTERÜLETEK VANNAK ELNEVEZVE NAZI-król. A HOLLAND KORMÁNY TÁMOGATJA a NAZI-kat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!