Ferenc pápa: A jobb világhoz a nők esélyegyenlőségén át vezet az út

2023. március 08. 16:02

A pápa kiemelte, hogy a nőknek nem csak a családban, hanem az élet minden területén joguk van bizonyítani.

2023. március 08. 16:02
null

A nők elleni erőszak és előítéletek ellen szólalt fel szerdán a nemzetközi nőnap alkalmából Ferenc pápa, egyúttal kiemelte: ha a nők egyenlő esélyeket kapnak, a világ jobb hely lesz.

A pápa a La Stampa című olasz napilap által megjelentetett, „Több női vezető egy jobb világért” című könyvhöz írt előszavában – melyet a Vatican News honlap is közzétett – leszögezte: a nőknek nem csak a családban, hanem az élet minden területén joguk van bizonyítani.

Súlyos igazságtalanságnak nevezte a nők és férfiak fizetésében lévő különbségeket is,

melyek, mint mondta, a nők elleni előítéleteket táplálva megágyaznak a nők elleni erőszaknak. A pápa továbbá aláhúzta: a nők fájdalommal szülnek azért, hogy utána nagy örömük teljen az új életben. „Ezért a nők békét akarnak, mindig” – fogalmazott.

Elmondta, szeretné hinni, hogy ha a nők minden lehetőséget megkapnának, jelentősen hozzájárulhatnának egy békén, befogadáson és szolidaritáson alapuló világ létrehozásához. Egyúttal ismét felszólalt a nőket érő erőszak ellen, emlékeztetve arra, hogy egy 2021-es beszédében a jelenséget már a „patriarchális és macho kultúrából eredő nyílt sebnek” nevezte.

(MTI)

Nyitókép: Shutterstock

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX - Terminátor
2023. március 09. 13:56
Éljen a vatikáni zsinat ami csak akkor hoz döntést a baszakodó férgek ügyébe, miután őkelmék már meggebedtek. HA EGYÁLTALÁN VALAHA IS HOZ. De nem fog.
zoli401
2023. március 09. 07:45
A pápa aztán tudja! Van benne gyakorlata, tapasztalata.
Gyzoltan
2023. március 09. 06:29
"Ferenc pápa: A jobb világhoz a nők esélyegyenlőségén át vezet az út" -fogjuk szaván! A pápaság tradicionális tekintélyének lebontásával a keresztényellenességéről tesz tanúbizonyságot ez az ürge, ez a palimadár, aki mindent elkövet, hogy felzárkózzék a 2000 éves zsidó keresztény gyűlölethez! (Bocs! -a palimadarak mi vagyunk, mi keresztények..!) Talán szembesíteni kellene a tervezett magyarországi látogatásán, jobb esetben az alkalmatlanságával, netán stróman, ügynöki szerepével! Szóval... E látogatás lehetőséget nyújt a nő egyleteinknek, szervezeteinknek, hogy követeljék a pápa azonnali lemondását, a pápaság átadását, valami nőszemély részére... Itt a Mandineren senki sem kételkedhet Perintfalvi Rita képességeiben, alkalmasságában! Itt lesz a nagyszerű alkalom hogy a pápa átadja státuszát, a nála sokkal alkalmasabb Ritánk számára! E követelés jogosságához kétség sem férhet, Rita biztosan alkalmasabb pápánk lesz! Nagy lesz Magyarország dicsősége, ha Magyarország adja az első női pápát! -biztos vagyok benne, hogy még Soros is hátrébb sorolódna hírverésben...
konfucius
2023. március 08. 19:46
A Szentatya bizonyára nem az atlanti világhoz intézte szózatát. Nálunk a nők már annyival egyenlőbbek a férfiaknál, hogy lassan a nő az új patriarha. Manapság elvétve találni normális, családot akaró, nem woke, nem feminista, hanem valóban nőies nőt a városokban. A többség a feminizmussal valamilyen mértékben megfertőzve tengeti nyomorult életét, és 35 fölött azon kesereg, hogy miért nem kellett senkinek, és még dühödtebben gyűlöli a férfiakat. Nem veszi észre, mennyire ki van fordulva saját magából, női mivoltából. Tisztelet a ritka kivételnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!