Varga Judit: Jobboldali győzelemmel új korszak kezdődhetne az EP-ben

2023. április 23. 19:35

A miniszter többek között a gyermekvédelmi törvényről, az olasz-magyar kapcsolatokról és a migrációról beszélt az olasz Libero című lapnak.

2023. április 23. 19:35
null

Varga Judit igazságügyi miniszter az olasz Libero című napilapnak adott interjút, amelyben a gyermekvédelmi törvényről, az olasz-magyar kapcsolatokról és a migrációról is beszélt. A miniszter azzal kapcsolatban, hogy Olaszország nem csatlakozott a magyar gyermekvédelmi törvény elleni perhez, azt mondta:

Hangsúlyozta, az Európai Unió Alapjogi Chartájával összhangban a magyar gyermekvédelmi törvény egyértelműen kimondja, hogy a szülők joga, hogy meggyőződésüknek megfelelően döntsenek gyermekeik neveléséről. Ezért nincs ellentmondás a törvény és az európai jogszabályok között. Varga Judit szerint

Azt is kiemelte, hogy a törvény Magyarországon széles társadalmi támogatottságot élvez: a tavalyi országgyűlési választások napján tartott népszavazáson többen álltak ki a törvény mellett, mint ahányan a kormánypártokra szavaztak. Az igazságügyi miniszter reményeit fejezte ki, hogy az Európai Unió Bírósága elismeri a magyar érveket. „A jogállamiságnak az EU-ban is érvényesülnie kell” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a vita folyamatban van, hosszú lesz, és nem számít ítéletre az idén.

Arról is beszélt, hogy a kétoldalú kapcsolatok a jelenlegi olasz kormánykoalíció pártjaival és Giorgia Melonival már a politikus miniszterelnökké válása előtt is jók voltak. Sok stratégiai kérdésben, például a bevándorlási politikában és a családok védelmében egyetértés van – mondta. Hozzátette, Carlo Nordio és Raffaele Fitto olasz miniszterekkel folytatott megbeszélésein különösen egyetértettek a 2024. július 1-jén induló magyar EU-elnökség prioritásaiban, amelynek csúcsán „az európai demográfiai kihívás áll. Az európai társadalom öregszik, ezért kell támogatni a családokat. A bevándorlás nem lehet válasz. Magyarországnak és Olaszországnak egyesítenie kell az erejét ezekben a kérdésekben” –  fogalmazott.

Az Oroszországgal fennálló kapcsolatokat a miniszter pragmatikus kérdésnek nevezte. „Ha energiát akarunk biztosítani Magyarországnak, akkor üzletelni kell Oroszországgal” – jelentette ki. ”Dolgozunk rajta, de

– közölte, megjegyezve, Magyarországnak és Európának is az az érdeke, hogy legalább öt-hat beszállítója legyen. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy hazánk stratégiai pozíciója független a földgáztól.

Az ország az Egyesült Államok partnere, NATO- és EU-tag, és továbbra is az kíván maradni, de „kompromisszum nélkül nem védhetjük meg nemzeti érdekeinket” – jelentette ki Varga Judit. Leszögezte, Magyarország a kezdettől fogva elítéli az orosz agressziót, kiáll Ukrajna függetlensége és területi integritása mellett, és az elsők között javasolták Ukrajna EU-tagságát.

A miniszter szerint a konfliktus megállításának egyetlen módja az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások, ezt támogatja a magyar közvélemény is. Varga Judit egyetértett Sergio Mattarella olasz elnökkel abban, hogy a dublini szerződés elavult, de egy újraelosztási mechanizmus bevezetését meghívólevelet jelentene az EU-ba a bevándorlók számára. „Ezzel kapcsolatban Magyarország nem változtatja meg álláspontját”– mondta. Kiemelte,

teljesen új stratégiára van szükség, nem a bevándorlás következményeivel kell foglalkozni, hanem az okaival.

„Ahelyett, hogy a problémát Európába hoznánk, a megoldást oda kell vinni, ahonnan a probléma ered” – jegyezte meg. Varga Judit szerint a dolgok változóban vannak, Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője most is arról beszélt, hogy az illegális bevándorlást a harmadik országok együttműködését elérve kell megállítani.

Arról, hogy a Fidesz most nem tagja egyik uniós frakciónak sem, úgy fogalmazott: „az erősek földjén vagyunk és boldogok vagyunk”. Felidézte a kormánypártok tavalyi kétharmados választási győzelmét, majd azt mondta, bár nem tartoznak európai pártcsaládhoz, de

Ez egyre erősebb, és egyetlen célja kell, hogy legyen: meggyőznie magát arról, hogy a jövő évi európai választásokon legyőzheti a baloldalt, és többséget tud szerezni.

Varga Judit szerint ez sikerülhet, mivel a progresszívek, a szocialisták és a baloldali liberálisok. képtelenek válaszokat adni az európai polgárok valódi problémáira. „Egy jobboldali többséggel az EP következő ciklusában talán új korszak kezdődhetne, egy olyan új Európai Bizottsággal, amelyben a bürokrácia és az NGO-k többé nem kerekedhetnek felül a demokratikus folyamatokon. Ahol a tagállamok vezetői fogják meghatározni az EU irányvonalát, nem egy olyan európai adminisztráció, amely a saját politikai agendáját követi” – fogalmazott.

(MTI)

Nyitókép: Varga Judit Facebook-oldala 

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. április 24. 16:22
Nem lenne baj, ha a hozzászólók tudnának angolul! Sok érdekes dolgot lehet olvasni a külföldi lapokban. Pl. Magyarországot nagyon szeretik és drukkolnak a sikereinkért, Biden ellen nagyon sokan szólalnak meg, stb. Orbán Viktornak nagyon sokan drukkolnak! A mocskos libsi média nem tudja eltakarni a valóságot!
Gyzoltan
2023. április 24. 14:36
Miről álmodsz Juditka? Európa szerte, se híre-hamva a jobboldalnak! -csak Jákob báránybőrével álcázott szélső-balosok vannak, kik menten hisztériázni kezdenek, ha valami nem normális gój, a porból, felemeli a fejét..! Tökéletesek a viszonyok! -na de kiknek?
Matyi86420
2023. április 24. 10:50
Gyengébbeknek, hogy a magyar emberek alól többször lopták el országuk. Megfeledkezel, hogy mindent elkótyavetyéltek, elloptak a politikusok. Az ipart, mezőgazdaságot, a kereskedelmet, mindent. Nem volt munkahely. Csak a Ganz-MÁVAG elkótyavetyélésével ötvenezer ember került az utcára. A bűnt, bűnöket a politikusok követték el nem az emberek. Mindenkit kényszer vállalkozásba löktek, de munka 1 szál sem. Miből fizettek volna járulékot, szereztek volna jogosultsági időt seggnyaló birka. Tömören a 2013-ban bevezetett szörnyemény maga a katasztrófa. Orbán b@szta el, ideje lenne helyére tenni. De a havi sok milliárdjából, a vagyon, pénz gyűjtögetéséből el van mint a dughagyma. Tesz a magyar emberekre és vidáman zabálja a homárt Olaszországban, honvédségi géppel logisztikázva. Jó lenne, ha a fejedhez kapnál, mert agyad az nincs birka. Neked is elgurult a gyógyszered. Keressétek közösen Orbánnal. Majd ha tényeket közölsz, nyalonc állítások, párt aktivista szöveg helyett, akkor majd talán reagálok is. Minden karakterem valós sajnos. Éheznek Magyarországon az emberek. 1 millió ember él 100 ezer havi alatti összegből. Magyarázd majd meg nekem, hogy mire elég 1 hónapban a 24.600 minimál nyugdíj. Rossz, hibás az egész nyugdíjrendszer, melyet Orbán rontott el 2013-ban, amikor a svájci indexálás helyett bevezette a trükkös százalékos baromságot. Orbán nincs barátságban a matematikával és úgy látom Te sem. 2460a Ft 10 százaléka 2460 Ft. No ezzel kint vannak a pocsolyából a minimál nyugdíjasok. A Parlamentben ücsörgők havi több millióra emelték javadalmazásuk az emberek megkérdezése nélkül, azonnali hatállyal. Van 1 kis különbség a havi 24600 Ft és a havi többmilliós között. Magyarország lemaradt, nem csak a nyugat, de a környező országokhoz képest is. Vas megyéből már átjárnak Bécsbe bevásárolni. Soha ne légy kettős mércés. Ne légy szócső a kormány marketing szöveghez. Tükröt kell állítani a hibáknak, a lopásnak, a korrupciónak, a pénz, vagyon, ingatlan gyűjtögetésnek. Mindenki, te és a többi birka is nyomorogni fog, amig a politikusok nagyokat röhögnek, homárt zabálnak. Orbán már egyetlen ruhájába sem fér bele. Néz, Nézzétek mág már a Trump házaspárt. Tíz évekkel idősebb Trump de sokkal jobban néz ki, ahogy felesége is Anikóhoz képest, akit a miniszterelnök rongyokban járat.
Matyi86420
2023. április 24. 10:49
Láthatjuk, hogy a jövedelemszint nagyon erősen meghatározta az idősek pénzügyi pozíciójának tavalyi változását. A legrosszabb helyzetben azok voltak, akik a legkisebb nyugdíjakban részesülnek. Őket igen fájdalmasan érintette a nyugdíjprémium jelentős csökkenése (80 ezer forintról akár 10 ezer forint alá), és esetükben ezt a jövedelemkiesést nem tudta kompenzálni a 13. havi nyugdíj visszaépítése. Így fordulhatott elő az, hogybár 14% nyugdíjemelést kaptak, valójában a 12 hónapra elosztott összes állami juttatásuk alig 8 százalékkal nőtt 2021-hez képest.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!