Döbbenetes: megszületett az első brit baba, akinek a szülei hárman vannak

2023. május 18. 06:00

Csak tökéletes gyereket fogadunk el? Merre tartunk pontosan?

2023. május 18. 06:00
null

Megszületett az első „háromszülős” brit baba, adta hírül minapi bejegyzésében közösségi oldalán a Szent István Intézet. A kereszténydemokrata szellemi műhely összefoglalójában rámutatott, bár katolikus kutatók üdvözölték az új élet születését, jelentőségteljes kritikákat fogalmaztak meg az embriómódosítási technikával kapcsolatban, amely a gyermek foganásához járult hozzá. Arra figyelmeztettek ugyanis, hogy az alkalmazott eljárás legalább két újonnan fogant embrió életét oltja ki az egészséges genetikai anyag beillesztése során. Az Anscombe-i Bioetikai Központ állásfoglalása szerint mindez „két embrionális emberi egyed elpusztítását jelenti egy harmadik egyed létrehozása érdekében”. Ezen túl ráadásul egyelőre beláthatatlan következményekkel kell szembenézni azzal kapcsolatban is, hogy az eljárás keretében megszakítják a biológiai szülői kapcsolatot. 

A „háromszülős” gyerekek genetikai anyaga 99,8 százalékban valójában az anyától és az apától származik, a fennmaradó kis rész azonban a petesejtdonor mitokondriumaiból, itt jön képbe a harmadik „szülő”. 

Marie Hilliard, az amerikai Nemzeti Katolikus Bioetikai Központ vezető munkatársa a CNA hírügynökségnek az eljárás fonákjait bemutatva úgy nyilatkozott, annak során „az emberi életet árucikként kezelik és csak »hibátlan« emberi lényeknek engedik meg, hogy éljenek.

Mint rámutatott, a petesejtdonornak saját gyermeke nemződik, majd pusztul el a folyamat során, ami a donorral való visszaélés eseteként minősíthető. Beszélt arról is, hogy a petesejtadományozás komoly egészségügyi kockázatokkal jár a policisztás megbetegedésektől kezdve a meddőségig. 

A Szent István Intézet idézte Dr. David Albert Jones-t, a Szent Mária Egyetem bioetika professzorát is, aki úgy fogalmazott: „Ez egy új és szükségtelen technika, amely nem növeli a petesejtdonorral végzett in vitro megtermékenyítés biztonságát, hanem további kockázatokkal jár.”

A Mandineren 2017 januárjában számoltunk be arról, hogy Kijevben megszületett az első „háromszülős” baba, akinél soha addig nem alkalmazott eljárást próbáltak ki az orvosok. Ennek során először az anya petesejtjét megtermékenyítették az apa hímivarsejtjeivel, majd a szülői kromoszómákat behelyezték a donor, vagyis a „harmadik szülő” petesejtjébe. Az első „háromszülős” gyermek 2016-ban Mexikóban látta meg a napvilágot, ám esetében más eljárást alkalmaztak.

Nagy-Britannia 2017 tavaszán tette jogilag lehetővé, hogy a fent bemutatott eljárással gyermekek születhessenek, ám az erre kiadott engedélyt minden egyes esetben külön kérvényezni kell az ország termékenységi hatóságától. 

Nyitóképünk illusztráció. Forrás: Pixabay

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2023. június 05. 01:59
" Édes jó szülőim Hogyha megéreznék fiuknak keservét, Szerető szivök a sírban sem pihenne. (Petőfi Sándor) " - https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-magyar-nyelv-ertelmezo-szotara-1BE8B/sz-4A3C0/szulo-4D488/
pandalala
2023. június 05. 00:53
Brutális.
Atti bá
2023. június 04. 13:47
Brit? Az angol autizmust is bekalkulálták?
I.N.R.I.
2023. május 20. 15:03
Az Isten által teremtett természetet ember nem győzheti le. Soha
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!