Francia EP-képviselő: A radikális iszlám győzött a francia iskolákban (VIDEÓ)

2023. június 18. 08:56

Komoly politikai vitát kavart az iszlám öltözködés Franciaországban.

2023. június 18. 08:56
null

Franciaországban alaposan felkorbácsolta az indulatokat, hogy az utóbbi időben egyre több alkalommal viselnek a diákok muszlim öltözéket – írta a Magyar Nemzet. Gilbert Collard  jobboldali politikus osztotta meg Twitter-oldalán, hogy két lyoni iskolában összesen 170 olyan esetet jegyeztek fel, hogy muszlim vallású tanulók ebben a tipikus hosszú ujjú, egész testet elfedő köpenyszerű ruhában jelentek meg.

olyan nagy a nyomás, hogy a tanárok nem mernek kamera előtt nyilatkozni” – írta. A politikus által megosztott riportban  elmondják, hogy a középiskolákban, az általános iskola alsó és felső tagozatában tilos a vallási hovatartozást nyíltan mutató szimbólumok vagy ruházat viselése.

A hagyományos hosszú muszlim ruha, az abaya viselését tolerálják az iskolák, ugyanis még nincs hivatalosan eldöntve, hogy az vallási ruhának számít-e. Ezzel kapcsolatban az egyik diáklány elárulta, hogy az osztályába járó 30 tanulóból 16-18 abayát hord.

Arcukat és nevüket nem vállalva pár oktató elmondta, hogy az abayát viselő diákok szándékosan vagy akaratlanul, de erős nyomást gyakorolnak az egész intézményre.

A stáb által felkeresett két lyoni középiskolában közel kétszáz abayát számoltak meg;

a tankerület azt ígérte, hogy a szeptemberi tanévkezdésre kidolgoznak egy szabályzatot az iskolai öltözködésre vonatkozóan, amit minden szülővel alá fognak írattatni.

Mivel az idén ugrásszerűen megnőtt a franciaországi iskolákban az abayát viselő diákok száma, Pap Ndiaye oktatási miniszter június elején összehívta a tankerületi vezetőket, hogy megvitassák a problémát. A Le Figaro nevű lap értesülései szerint a miniszter éberségre szólította fel az intézmények vezetőit a szekularizmussal és annak betartásával kapcsolatban – írta  a Magyar Nemzet.

Míg a jobboldali politikusok, többek között Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés nevű párt elnöke szerint az abayát be kell tiltani, addig a baloldali politikusok, mint az Engedetlen Franciaország nevű párt frakcióvezetője iszlamofóbiával vádolja azokat, akik megszólalnak a témában.

***

Nyitókép: FRANK HOERMANN / SVEN SIMON / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
powerage
2023. június 19. 16:14
"a radikális iszlám győzött az iskolákban" A kijelentés azt sugallja, hogy volt valami küzdelem is, pedig mintha csak valami erőtlen megadás lett volna francia részről.
Zolotarjov
2023. június 19. 07:53
A század végéig lezajlik az a folyamat, hogy Nyugat-Európa nagyvárosai iszlamista városállamokká válnak, az állam elveszti jelentőségét, a megmaradt fehér lakosság pedig vidékre, illetve keletre menekül..
bagira
2023. június 19. 03:01
Híres nyugat az lett amivel a magyarokat címkézték kirekesztő náci . Betolakodókat billogoznák esetleg valami jelet csipet adnak nekik a járőrök messziről csak egy gombot megnyomnak látják a nyugat kedvence milyen státuszt kapott.
bagira
2023. június 19. 02:53
Nyugati tőkés világ szabadulna selejt betolakodóktól , a keleti blokkra osztaná . Csak hogy az elosztás nem megy ám , eun belül határok nélkül szabad mozgás bevagonérozott deportált betolakodók a tőkés világot nem hagyja ott . Még akkor nap visszaszöknek . Képmutató Merkel és a németek meg a nyugati eut alapító tőkés világ reszketett a betolakodókért ,meghívta éljenek velük , magyarokat rasszistának nácinak lehordták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!