Eljárást indított az EU az orosz befolyást vizsgáló lengyel jogszabály miatt

2023. június 07. 14:32

A törvényt „Lex Tusk”-nak nevezték el, mert Donald Tusk ellen irányulhat, aki 2007 és 2014 között volt miniszterelnök, és jelenleg a Polgári Platformnak, a legnagyobb ellenzéki pártnak a vezetője.

2023. június 07. 14:32
null

Kötelezettségszegési eljárás indult az orosz befolyást vizsgáló lengyel jogszabály miatt, mert az alkalmas ellenzéki politikusokkal szembeni politikai hadjáratra – számol be az Euronews. A vitatott törvény különbizottságot hoz létre az úgynevezett orosz befolyás Lengyelországban előforduló eseteinek kivizsgálására, egy testület felhatalmazást kapott arra, hogy meghallgatásokat tartsanak olyan tisztviselőkkel és cégekkel kapcsolatban, amelyekről azt gyanítják, hogy 2007 és 2022 között a Lengyel Köztársaság érdekeinek sérelmére jártak el. 

A lehetséges szankciók közé tartozik a biztonsági tanúsítvány, a közpénzek kezelésével járó munkakör vagy a fegyvertartási engedély megszerzésének megtiltása. 

A tilalom akár 10 évig is fennállhat.

A negatív fogadtatásra reagálva Duda elnök pénteken egy sor módosítást javasolt, beleértve az összes büntetés eltörlését. De ezek a módosítások csak javaslatok, és nem kerültek bele a már hatályos törvénybe. A törvényt „Lex Tusk”-nak nevezték el, mert valószínűleg Donald Tusk ellen irányul, aki 2007 és 2014 között volt miniszterelnök, és jelenleg a Polgári Platform (PO), Lengyelország legnagyobb ellenzéki pártjának vezetője.

A lengyel kormány szerint az orosz befolyást vizsgáló bizottság által hozott határozatokat bíróságon vizsgálhatják felül, vagyis a Bizottság nem bíróság, és nem hoz ítéletet.

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bandi0723
2023. június 07. 19:58
D. Tusk, nagy bajban lehet! Valaki, már írta előttem, hogy " biztos nem hozza az elvárásokat"! Ezzel a kommentel, maximálisan egyetértek és ezért kell, az EB-nek-nak beleavatkozni! Jogkör? Á, minek az! Itt, már nem a "lóláb", hanem az egész ló kilátszik! Úristen, mi jöhet még? EB=a törvények őre. Szerintem, nem ártana elolvasniuk, az alapító okiratot! Nem kicsit, tolják túl a biciklit. Ennyi.
EX_Terminator
2023. június 07. 18:50
Nincs semmi hatósági jogkörük ha ezt meg merészelik tenni, azért börtönbe is kerülhetnek.
pumuklik
2023. június 07. 16:17
. Valami hasonló kellene a hazaárúlókkal szemben! ...
olajfa1
2023. június 07. 16:14
Hú mit kapna Orbán a libbantoktól ha hasonlót merészelne javasolni!...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!