„Megértem, hogy Hitler miért mészárolt le hatmillió askenázi zsidót” – hangoztatta a menesztett Likud-tanácsadó

2023. június 28. 13:16

Oved Hugi megnyilvánulásaival Israel Katz energiaügyi miniszter sem értett egyet, így hétfőn elbocsátotta.

2023. június 28. 13:16
null

Israel Katz energiaügyi miniszter hétfőn elbocsátotta politikai tanácsadóját, miután kiderült, hogy milyen megjegyzéseket tett közzé a közösségi médiában – írta a Times of Israel. Oved Hugi többek közt kifejezte azt az óhaját, hogy Isten „küldje a pokolba a legfelsőbb bíróság bíráit”, valamint tett egy olyan kijelentést is, hogy

Katz a történtek után arról is beszélt, hogy nem volt tudomása Hugi azon közösségi bejegyzéseiről sem, melyek szerint „náciknak kellett volna megölniük a Netanjahu-per mögött állókat”. A tárcavezető leszögezte, hogy nem ért egyet ezek tartalmával. Mindezek ellenére a leváltott tanácsadó hétfőn mégis részt vett a Knesszet testületének ülésén – hívta fel a figyelmet a lap.

Az egykori tanácsadó társadalmi aktivista és a kormányzó Likud párt központi bizottságának tagja, évek óta képviseli a Tel-Aviv déli részén élő zsidó lakosokat a Knesszet bizottságaiban. Menesztése előtt pár nappal a rendvédelmi szervek korábbi vezető tisztviselőit szidalmazta, miután a Benjámin Netanjahu miniszterelnök perében eljáró bírák állítólag azt mondták, hogy „a miniszterelnök elleni vesztegetési vádat nehéz lesz bizonyítani” – idézte a Times of Israel.

De arra is volt példa, hogy Hugi kritizálta Adolf Hitlert, amiért „hatmillió [embert] ölt meg, ahelyett, hogy egyszerűen megölte volna [a Legfelsőbb Bíróság korábbi főbíráját] Aharon Barakot”.

Az izraeli jobboldal egyre növekvő része azonosítja az askenázi zsidókat a baloldali politikai pártokkal, a szefárdokat és más közel-keleti gyökerű zsidókat pedig a politikai jobboldallal hozza összefüggésbe, azt állítva, hogy

az „askenázi hegemónia” leigázza a szefárd „második Izraelt”.

Netanjahu maga is askenázi, és számos jelenlegi miniszter is az, köztük Israel Katz, Hugi főnöke, aki két romániai holokauszt-túlélő fia – ismertették.

Nyitókép: AHMAD GHARABLI / AFP

 

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2023. június 28. 17:56
Ez is antiszemita. Jackson Fő!! ügyész amy Nürnbergben 10 000 000 zsidó halottról beszélt. Akkor ez a fax ralativizálja a hollot.
Agricola
2023. június 28. 16:49
az „askenázi hegemónia” leigázza a szefárd „második Izraelt”. Az askenázi zsidók, kelet-közép-európai/onnan származó zsidók. Feltűnő jelenség, hogy az askenázi zisdók nagyon sikeresek a tudományban, amit az általuk elnyert Nobel-díjak nagy száma is mutat. A Nobel-dijjal kitüntetett legkülönbözőbb nemzetiségű tudósok kb. 1/3-áról ismert, hogy zsidó származású. Híres genetikusunk, Czeizel Endre szerint a zsidó emberek askenázinak nevezett csoportjánál kimutatták, hogy van egy csakis rájuk jellemző gén, ami azért nem tűnt el, mert a szigorú házasodási szabályok ellene hatottak a "felhígulásnak". Azok az emberek, akik több ezer évvel ezelőtt a zsidó házasodási szabályokat megfogalmazták és leírták jól ismerték a növénytermesztés és állattenyésztés fortélyait.
salamonhihii
2023. június 28. 15:49
Ime az ember lealjasulása,így nácul el ,lesz a népe árulója ,így történt Orbanisztánban Orbán, Russiában Putler,egy brancs maguk,.... höhöö...
Namond
2023. június 28. 15:48
Ez a szöveg most antiszemitizmus vagy nácizmus, netán túltolt cionizmus? ÉS és a közreadója?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!