Több tucat migráns halt meg Görögország közelében, miután felborult a hajójuk

2023. június 14. 15:29

A hajó fedélzetén több száz migráns utazott.

2023. június 14. 15:29
null

„Legalább ötvenkilencen megfulladtak, miután hajójuk felborult és elsüllyedt Görögország délnyugati partjainál szerdán” – közölte a parti őrség. Korábban 17 halottról számoltak be a hatóságok. A hajó fedélzetén több száz migráns utazott a görög bevándorlási hivatal egyik illetékese szerint. A görög hatóságok eddig 104 embert mentettek ki a tengerből. Négyet közülük kihűlés miatt kórházban ápolnak, az utasok közül senki sem viselt mentőmellényt. „Szerda kora reggel óta nagyszabású mentőakció zajlik Pülosznál, ahol felborult egy migránsokat szállító halászhajó” – írta közleményében a parti őrség.

A szerencsétlenül járt embereket a Peloponnészosz déli részén található Kalamata kikötőjébe szállítják. A hajótörés nemzetközi vizeken történt, 47 tengeri mérföldre Pülosztól, a Jón-tengeren.

A mentőakcióban a kikötői rendőrség járőrhajóin kívül a görög haditengerészet egy fregattja, a légierő repülőgépe és helikoptere, valamint hat, a térségben tartózkodó hajó vett részt.

A hatóságok tudomása szerint

a szerencsétlenül járt hajó utasaival a líbiai Tobrukból Olaszországba tartott.

A hajót először kedd délután vette észre az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) egyik repülőgépe, de a fedélzeten tartózkodók visszautasították a segítséget – tették hozzá a görög hatóságok. Ugyancsak szerda reggel Krétától délre is bajba került egy körülbelül nyolcvan embert szállító vitorlás, amelyet bevontattak Kaloi Liménesz kikötőjébe.

Múlt szombaton kilencven embert mentettek meg egy hajóról Görögország déli partjainál. Görögország vizein gyakran kelnek át a szomszédos Törökország területéről kiindulva Észak-Európába igyekvő emberek, és sűrűn történnek halálos kimenetelű hajótörések. Előfordul, hogy az embercsempészek ebből az irányból próbálják megközelíteni Olaszországot, Kréta vagy a Peloponnészosz déli része mentén hajózva.

(MTI)

Nyitókép: Ben Stansall / AFP

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lemez
2023. június 14. 20:29
Soros ngo csapata járja a falvakat,biztatva induljanak útnak a boldogság felé.Merkel tv-ben tette ugyanezt.De miért nem soros magánszigetére viteti,hogy ő megadhassa az áhitott jólétet.Miért akarja rátukmálni europára barátait.
europész
2023. június 14. 18:40
Nem tudom miert nem erzek szanalmat irantuk.
KBA98
2023. június 14. 17:41
Nem elég, hogy Angela Merkel 2015-től Európát elárulva és meg sem kérdezve ránk szabadította a migráns tömeget Nem elég a ránk szabadított 3 évig tartó? COVID? Nem elég a 2014 óta basztatott oroszok és az USA által felvásárolt Ukrajna miatt kirobbantott háború? Egy fos ország miatt egész Európát tönkre tevő Ursula árulása? Mi kell még , hogy Európa politikusai magukhoz térjenek?
Sincero
2023. június 14. 17:24
Gyuribá és Angela állják a temetési költségeket. No meg Brüsszel is beszáll. Úgy ildomos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!