Namíbiában és Ruandában is nagyobb a nemek közötti egyenlőség, mint az USA-ban

2023. június 21. 19:15

Magyarország a középmezőnyben végzett.

2023. június 21. 19:15
null

A World Economic Forum minden évben összeállítja és kiadja a Nemek Közötti Megkülönböztetés Indexet (Global Gender Gap Index), amelyben sorra veszik a világ összes országát, és megvizsgálják, hol mekkora a különbség a két nem között. A kutatásban vizsgálják, hogy az adott országban mekkora az egyenlőség a nők és a férfiak között az oktatás, az egészségügy, az anyagi lehetőségek és a politikai szerepvállalás terén. A fórum szerint a nemek közötti egyenlőség az említett területeken alapvető fontosságú az adott társadalom jóléte és egészséges működése szempontjából.

Ez alapján meglepőek lehetnek a 2023-as eredmények, amelyek

A listát Izland vezeti, amelyet szorosan követ Finnország, Norvégia és Új-Zéland. Eközben az Amerikai Egyesült Államok csak a 43. a listán, jócskán visszacsúszva a tavalyi 27. helyről. Japánban pedig egyenesen felháborodást okozott az ország rossz teljesítménye, mivel az ázsiai szigetországot a 125. helyre rangsorolták a 146-ból. A nők politikai szerepvállalását tekintve Japán a 138. lett, olyan országok előzték meg, mint Kína vagy Szaúd-Arábia. Az eredményeket látva Japán bejelentette, hogy az évtized végére elérik, hogy a cégek vezető pozícióinak legalább 30 százalékát nők töltsék be. Ez az arány tavaly júliusban 2,2 százalék volt. Emellett a kormányzó Liberális Demokrata Párt ebben a hónapban összeállított egy tervezetet, amelynek célja, hogy a női törvényhozók arányát 30 százalékra emeljék.

Hazánk a középmezőnyben végzett.

A kutatás szerint 135,6 év kellene ahhoz, hogy a nemek közötti egyenlőtlenségek teljesen megszűnjenek. Jelenleg a legnagyobb szakadék a politikai szerepvállalás tekintetében van.

Nyitókép: Armend NIMANI / AFP

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arnar
2023. június 22. 13:49
A WEF Klaus Scwaabhoz tartozik aki a legnagyobb globalista jelenleg. Soros szteroidon.
Zolotarjov
2023. június 22. 06:33
Na ugye..
Házam Hazája
2023. június 21. 23:50
Van ahol nem a kereset alapján összegzik a Nőket. "Anyatigris" aki nevel és figyel.
sagirdilsiz
2023. június 21. 20:41
A parlamentekben hány % a nők aránya a világ országaiban? Mielőtt kinyitnád a linket, saccold meg, hogy hányadik helyen áll Namibia és Ruanda. https://data.ipu.org/women-ranking?month=6&year=2023
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!