Egész Afrika egy országban – Útirajz a vadregényes Tanzániáról

2023. július 27. 05:57

Végtelen béke honol, a törzsi hovatartozás az égvilágon senkit nem érdekel, s a legfontosabb szó a karibu, az „Isten hozott”. Tanzánia jó példa arra, hogy a rendkívül egyenlőtlen afrikai társadalmak szűkös erőforrásaiból is lehet rendezett városokat és tiszta vidéket fenntartani. Riportunk.

2023. július 27. 05:57
null
Kohán Mátyás

Mungu ibariki Afrika, avagy Isten, áldd meg Afrikát – ezzel a magyar fülnek ismerős szólammal kezdődik Tanzánia himnusza. Olyan „kettő az egyben” himnusz ez, mint a háromnyelvű belga vagy a kétnyelvű finn: ugyanazzal a ref­rénnel egyszer Afrikára, egyszer pedig Tanzániára kérnek áldást, laza eleganciával kontinensnyire nagyítva egyébként sem csekély méretű hazájukat.

Kulturális koktél

Bár az építészettől a gasztronómián és a tájon át a gazdaság szerkezetéig semmi nem köti össze Tanzániát Oroszországgal, az az egy igen: mindkettő szegény, de hatalmas ország, amely magában egyesített és egy kultúrává gyúrt össze mindent, amit maga körül talált. Nomen est omen: Tanzánia neve sem nem egyszerű földrajzi meghatározás, mint Egyenlítői-Guineáé vagy a Dél-afrikai Köztársaságé, sem nem visszanyúlás valamely ezredéves afrikai nemzet nevéhez, mint Egyiptomé, Ghánáé vagy Ruandáé. Tanzánia neve egy rendes műszó a szovjet iskola szerint: az egy állammá összeálló szárazföldi Tanganyika és Zanzibár szigetország nevének összerántásához hozzácsapták a Spanyolországtól Ausztráliáig jól bevált latin -ia „országnévképzőt”, és kész is volt a kulturális koktél, amely olyan kicsiben, mint maga Afrika.

Tanzánia
Forrás: Sebnem Coskun / ANADOLU AGENCY

 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. július 28. 17:08
Miért, a Hungaria, Hunnia, Pannonia nevek hogyan képződtek? Az országok nőneműek, akkor is, ha nem úgy néznek ki, lásd pl. Belgium és Egyiptom. S nőnemben ugye a legszabályosabb végződés az -a. Lásd pl. iskola.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. július 28. 01:19
Jó, hogy magával vitte Katika megkirándultatni Matrjoskát. Afrikát is orosz szemszögből szemléli.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!