Meloni: Az EU-nak elsősorban a migráció megállításra kellene összpontosítania

2023. július 05. 20:07

Az olasz miniszterelnök szerdán Varsóban lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel folytatott tárgyalásokat.

2023. július 05. 20:07
Meloni, Morawiecki

Az Európai Uniónak a migráció megállítására kellene elsősorban összpontosítania – jelentette ki Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szerdán Varsóban, ahol lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel folytatott tárgyalásokat. A két vezető a közelgő NATO-csúcstalálkozó kapcsán egyetértett egyebek között abban is, hogy 

Ukrajnának valódi biztonsági garanciákra van szüksége a szövetségtől.

Meloni hangsúlyozta: az EU-nak prioritásként kellene kezelnie az illegális bevándorlás megállítását ahelyett, hogy az unió területére engedély nélkül érkező emberekért vállalt felelősség megosztásáról próbálják meggyőzni a 27 tagállamot.

Morawiecki: Alapvető fontosságú, hogy az EU külső határai szigeteltek legyenek

Lengyelország és Magyarország június 8-án az uniós tagállamok többsége által támogatott azon megállapodás ellen szavazott, amely a migráció frontországainak megsegítésére kötelező szolidaritási mechanizmust fektet le, illetve előírja, hogy a tagállamok kötelesek átvenni migránsokat azokból az országokból, ahová a legtöbben érkeznek vagy fizetni, ha ezt elutasítják.

Ezt is ajánljuk a témában

Morawiecki ugyanakkor kijelentette: kormánya számára „alapvető fontosságú, hogy az EU külső határai szigeteltek” legyenek, és ellenezte a júniusi megállapodás azon rendelkezését is, amely szerint a migránsok befogadását megtagadó országoknak fejenként húszezer eurós (mintegy 7,6 millió forint) összeget kell befizetniük az uniónak.

„A migránsok már Európában vannak”

Giorgia Meloni a tárgyalásokat követően úgy nyilatkozott, hogy ha a migránsok már Európában vannak, szerinte az unió soha nem lesz képes „valódi megoldást találni” a helyzetre. „Úgy vélem, hogy az álláspontunk lényegében azonos. 

Meg akarjuk állítani az illegális bevándorlást”

 – fogalmazott.

A regionális biztonsági kérdésekkel, illetve a NATO jövő heti, Litvániában tartandó csúcstalálkozójával kapcsolatban Meloni hangsúlyozta: „tökéletesen” egyetért a lengyel állásponttal, amely szerint „Ukrajnának valódi biztonsági garanciákra van szüksége” ahhoz, hogy a jövőben igazságos és tartós béke jöjjön létre. Megismételte korábbi kijelentését, amely szerint Olaszország továbbra is teljes körű támogatást nyújt Ukrajnának „mindaddig, amíg szükséges”, és kijelentette, hogy „ez a közelgő vilniusi csúcstalálkozóra is vonatkozik”.

„Egész Európa érdeke, hogy továbbra is a jelenlegi kormánypárt vezesse Lengyelországot”

Ukrajna korábban arra kérte a NATO-t, hogy a július 11-én kezdődő vilniusi csúcstalálkozón deklarálja, hogy Kijev a háború befejezése után csatlakozhat a szövetséghez, valamint határozzon meg menetrendet a tagság eléréséhez.

A két vezető szerdán felszólalt a Meloni és Morawiecki pártját – az Olasz Testvéreket (FdI) és a Jog és Igazságosságot (PiS) – is magába foglaló európai parlamenti képviselőcsoport, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) varsói konferenciáján is.

Az Európai Unió jövője című panelbeszélgetésen Georgia Meloni a közelgő lengyel parlamenti választásokra utalva azt mondta, szerinte egész Európa érdeke, hogy továbbra is a jelenlegi kormánypárt, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) vezesse Lengyelországot.

(MTI)

Nyitókép: OMAR MARQUES / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2023. július 11. 02:12
Háborúbűnös nyugat Orbánt ha megtörik ezzel Európa elesik .
bagira002
2023. július 11. 02:10
Magyarországot az Eu-Ursula-Németország vörös falka lefelé nyomják , hogy rajtunk uralkodni tudjanak . Tipikus kommunista módszerrel a magyarokat minden gyökerétől múlttól igyekeznek elvágni .
bagira002
2023. július 11. 02:08
Ne csak beszéljetek róla hanem Orbán mellé álljatok . Csak hogy a olaszokat német Ursula markában szorítja .
Muki46
2023. július 05. 21:44
Nem a migráció megállítása a lényeg, hanem az idegenek be nem engedése Európába. Más szavakkal Európa határainak hatékony védelme, lőparanccsal. És az idegeneket szállító hajók kitiltása a Földközi tenger európai vizeiről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!