The Times: Az ukrán ellentámadás azért lassú, mert Oroszország okosan harcol

2023. július 09. 16:32

A szakértő szerint egyértelműen Ukrajna diktálja most a tempót, de az oroszokat sem szabad még leírni.

2023. július 09. 16:32
null

Bár a tempót Ukrajna diktálja, az oroszok okosan harcolnak, kihasználják a létesített lövészárok-rendszert, valamint aknamezőket – írja a The Times-ban megjelent cikkében Mark Galeotti Oroszország-elemző. A szakértő szerint ez nem állítja meg az ukránok előretörését Bahmutnál, de az oroszok szívóssága váratlan, és semmiképp sem lehet még őket leírni. 

 

Úgy véli, védelemben egészen másként működnek, mint amikor még szárnyaszegetten támadni próbáltak.

 

Jelentős erőik vannak készenlétben arra az esetre, ha az ukrán hadsereg valahol áttörne. Szerinte ha Kijev harcba tudná csalni ezeket az erőket, akkor Moszkva sokkal kevésbé rugalmasan reagálna a továbbiakban. Így Kijev másutt csapást tudna mérni.

 

Hozzáteszi, az ukránok a legfőbb megerősített vonalaknak még neki se rontottak, de már most sok fontos eszközt vesztettek, köztük Leopard-2 aknamentesítő harckocsikat.

 

Ezért van szükségük a több országban betiltott kazettás bombákra, amelyek igen hatékonyak a lövészárkokba bújt ellenség kifüstölésére.

A Kreml sokkal jobban támaszkodik a légierőre, mint korábban, és új műszaki eszközöket is bevetett, például teherautó rakterére szerelt aknakilövő rendszert, írja az elemző, aki kitér a zaporizzsjai atomerőmű felrobbantásának lehetőségére is.

 

Szerinte az oroszok azért veszik elő újra és újra a témát, hogy ösztökéljék a Nyugatot, hogy az vegye rá a tárgyalásokra Kijevet.

 

Galeotti előrevetíti, hogy a hadművelet egész nyáron folytatódni fog, és most kell megalapozni a jövőbeli sikereket. Az oroszok már idáig is katasztrofális veszteségeket szenvedtek. Ezer kilométeres vonalat védenek, és ha sikerül meglepetésszerűen rajtuk ütni, akkor minden esély megvan az áttörésre, ám az igazi csata még csak ezután jön, írja.

Nyitókép: EYEPRESS NEWS / EYEPRESS VIA AFP

 

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BAJA
2023. július 10. 20:28
az nem lehet, hogy bexarva lassabban nyomul előre a nép?
dupree
2023. július 10. 09:36
"Az oroszok már idáig is katasztrofális veszteségeket szenvedtek." Ki ez a faxkalap "elemző" xD xD A legnagyobbat amúgy a NATO, A Himars zavarható, Leopard A6 kilőve, de a legnagyobb cumi a milliárd dolláros Patriot üteg szétbaxása. Arról nagyon kussoltok.
B_kanya
2023. július 10. 09:22
"Tárkány Álmos 2023. július 10. 06:02 Az oroszok a háború első napjától használnak kazettás bombákat. " Na, mutass ilyet, főleg civilek ellen. https://rumble.com/vxrtbv-warning-graphic-20-killed-and-over-36-civilians-injured-by-ukrainian-cluste.html "WARNING GRAPHIC!! 20 killed & over 36 civilians injured By Ukrainian cluster bomb The Tochka-U system is currently being used by only one army - the Ukrainian military."
B_kanya
2023. július 10. 09:17
"MTom backsplash 2023. július 10. 09:06 Kicsit sok volt az orosz propaganda 😂" Nem tomika, ez a sok: https://thedreizinreport.com/2023/07/07/dreizin-new-material-since-june-16th-big-video-dump-1-the-dump-awakens/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!