A műkincslopási botrány miatt lemondott a British Museum igazgatója

2023. augusztus 25. 21:37

A mulasztásért „végső soron” ő a felelős – hangsúlyozta.

2023. augusztus 25. 21:37

Lemondott pozíciójáról Hartwig Fischer, a British Museum igazgatója pénteken a múzeum gyűjteményéből eltűnt műkincsek utáni nyomozás során feltárt hiányosságok miatt.

A múzeumot 2016 óta vezető német művészettörténész közleményében elismerte, hogy találhattak volna jobb megoldást is, amikor tudomásukra jutott, hogy egyik alkalmazott műtárgyakat lophatott el a múzeumból.

A mulasztásért „végső soron” ő a felelős – hangsúlyozta.

„Nyilvánvaló, hogy a British Museum nem foglalkozott az üggyel olyan átfogó módon, mint ahogyan kellett volna” – áll a közleményben.

A British Musem, London egyik legnépszerűbb múzeuma a múlt héten bocsátotta el egyik munkatársát 15. és 19. század között készült aranyékszerek és drágakövek ellopásáért. A rendőrség csütörtökön közölte, hogy egy meg nem nevezett férfit ugyan meghallgattak, de nem emeltek vádat ellene.

Fischer hozzátette, hogy visszavonta minden olyan állítását, amellyel azt a műkereskedőt illette, aki először értesítette a múzeumot a műkincsek ellopásáról, és „őszinte sajnálatát” fejezte ki „hibás megjegyzései” miatt. A hét elején Fisher azzal vádolta meg a szóban forgó Ittai Gradel műkereskedőt, hogy bizonyos információkat elhallgatott, amikor értesítette őket a műkincslopásról.

A múzeum kuratóriuma, amelynek George Osborne volt pénzügyminiszter az elnöke, elfogadta Fischer lemondását. „Megjavítjuk azt, ami elromlott” – ígérte Osborne.

A múzeum közleményében eredetileg az állt, hogy Fischer azonnal hatállyal távozik, de ezt később módosították,

mondván, hogy akkor fog távozni a pozíciójáról, ha új ideiglenes vezetőt találnak a múzeum élére.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Daniel LEAL / AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2023. augusztus 26. 08:48
Nálunk is voltak (hivatásos muzeológusok) lopások. Főleg vidéki múzeumokból tűnnek el tárgyak, majd vándorolnak az illegális régiségpiacra. Hiába, kevés a fizetése egy vidéki muzeológusnak, valamiből meg kell élnie. Ennél csak az amatőr műkincs- és régiségvadászok lopásai gyakoribbak.
anna bolena
2023. augusztus 25. 23:39
Már csak a világ minden tájáról összelopkodott műkincseket kellene visszaadniuk az eredeti tulajdonosoknak. Lenne pár ürességtől kongó terem. :)
I feel the earth move under my feet
2023. augusztus 25. 23:16
Brit múzeológusok..
Akitlosz
2023. augusztus 25. 22:51
A British múzeum azért gyűjti a műkincseket, hogy eldugja azokat a világ elől. Összeharácsolja a műkincseket a világból, hogy aztán a raktárában eldugva tárolja azokat, különösebb értelem, cél és haszon nélkül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!