Japán beleengedi a sugárzó reaktorvizet a tengerbe

2023. augusztus 31. 09:25

Megkezdődött a fukusimai atomerőmű hűtővizének Csendes-óceánba vezetése.

2023. augusztus 31. 09:25
null
Lakner Zoltán
Lakner Zoltán
Jelen

„Megoszlanak a vélemények a radiokatív anyagokat tartalmazó hűtővíz környezetre gyakorolt hatásáról, a kínai-japán politikai és kereskedelmi kapcsolatokon azonban biztosan rontani fog a most megkezdett folyamat, miközben a koreai kormány fontosabbnak tartja a viszonyok nemrégiben megkezdett rendezését Japánnal a hűtővíz-vitánál.

Ezt is ajánljuk a témában

2011 márciusában történt a csernobili után a második legsúlyosabbként számon tartott atomerőmű-baleset, amikor is a Richter-skálán 9-es fokozatú csendes-óceáni epicentrumú földrengést cunami követte. Ennek hullámai több mint tíz méter magasra csapva érték el az óceánparti fukusimai erőműkomplexumot. A súlyos károk következtében egy időre leállt a reaktorok hűtése, ezért három reaktor leolvadt. Emiatt, továbbá a reaktorblokkokat érő szerkezeti károk miatt, jelentős mennyiségű radioaktív szennyeződés került az óceánba, a talajba, a talajvízbe, a felszíni vizekbe és a levegőbe.

A balesetet követő vizsgálatok – a természeti katasztrófa ellenére – az emberi felelőtlenség szerepét hangsúlyozták, a nukleáris központot üzemeltető TEPCO vállalatot okolva amiatt, hogy költségcsökkentés céljából elhanyagolta a biztonsági intézkedéseket. A számos probléma közül az egyik például az volt, hogy a cunamiveszélyes térségben túl alacsony volt az erőművet az óceántól elválasztó védőfal. A TEPCO a baleset utáni hetekben ráadásul számos információt is visszatartott a baleset következményeiről. A japán kormány is kénytelen volt elnézést kérni a térségbeli országoktól a késedelmes és nem teljes körű tájékoztatásért.”

Nyitókép: MTI/EPA pool/Majama Kimimasza

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2023. szeptember 05. 21:56
Ilyen is van: "An International Atomic Energy Agency (IAEA) safety review has concluded that Japan’s plans to release treated water stored at the Fukushima Daiichi nuclear power station into the sea are consistent with IAEA Safety Standards."
connorj
2023. augusztus 31. 22:36
Be ám...
anonymtalan2
2023. augusztus 31. 21:08
Egyáltalán hány Bq/l az aktivitása ennek a víznek? Ha nem túl magas akár beléd is engedhetnék, sajnos még 100 év múlva is osztanád az igét közöttünk.
hátakkor
2023. augusztus 31. 13:10
Trícium izotóp szakértő. Ehhez is ért. A római-német birodalomra milyen higításban engedhetők rá ázsiai afrikai fenevadak??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!