Mi az igazság Kína világhatalmi törekvései kapcsán? – szakértőt kérdeztünk!

2023. augusztus 07. 12:13

„A kínai univerzalizmus alapján Kínának globális küldetése van, mégpedig az, hogy harmóniát hozzon a különböző civilizációk között” – mondja Eric Hendriks, a Danube Institute vendégkutatója. A holland Kína-szakértőt a Corvinákban írt cikke alapján kérdeztük a kelet-ázsiai térségről.

2023. augusztus 07. 12:13
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Kell-e tartania a felemelkedő Kínától a Nyugatnak, Európának?

A nyugatiaknak és az európaiaknak talán igen, a magyaroknak nem. Magyarország egy kis ország, nem játszik a nagy geopolitikai színtereken. Orbán Viktor tusványosi beszédében elmondta: két Nap van az égen, utalva ezzel az Egyesült Államokra és Kínára – a nagyfiúk tehát játsszák a geopolitikai játszmáikat, a kisebbek, mint Magyarország vagy az én hazám, Hollandia pedig megpróbálnak mindkét naggyal jó viszonyt kialakítani. És persze 

reménykednek, hogy a két nagy konfliktusa nem torkollik háborúba, vagy egy új hidegháborús viszálykodásba. 

A realista elemzők egy dologban ma már egyetértenek: Kína a csendes-óceáni status quo megváltoztatására készül. Ön is ezt látja történni?

Kína egy megkerülhetetlen gazdasági szereplő, a legnagyobb iparcikk-előállító és -exportáló állam, a csendes-óceáni, a távol-keleti és a délkelet-ázsiai régió domináns kereskedő országa, de ez nem jelenti azt, hogy politikailag is domináns lenne. Dél-Korea gazdasága például szintén nagyon erős, és az amerikai befolyás miatt politikai súlya is jelentős, így Kínának vannak kihívói. 

A gazdasági befolyás nem feltétlenül jelent politikai befolyást.

Hajlamosak vagyunk marxista módon megközelíteni ezt a kérdést, vagyis eleve azt feltételezni, hogy az anyagi, gazdasági súly automatikusan egy kulturális, politikai súlyt is kölcsönöz egy állam számára, de a valóságban ez nem mindig van így. Kína politikai és kulturális-intellektuális befolyása a nemzetközi színtéren relatíve kicsi a gazdasági befolyásához képest. 

Eric Hendriks

Gazdaságilag megállíthatatlan? Az amerikai kereskedelmi háború és egyéb ellenhatások ellenére is a kínai gazdaság dominálni akarja a világgazdaságot?

Abban az értelemben megállíthatatlan, hogy külső szereplők nem tudják megfékezni. Nem hiszem, hogy az amerikai kereskedelmi intézkedések vagy bármilyen külső szereplő stratégiai döntései meg tudnák akasztani Kína gazdasági felemelkedését. De nem szabad elfelejteni, hogy

Kínának is megvannak a saját korlátai. 

A közbeszédben két végletes megközelítés dívik: Kína rövidesen össze fog omlani, vagy Kína át fogja venni a világ irányítását – mindkettő értelmezéstől távol tartanám magam, egyik sem fog bekövetkezni. Szerintem Kína nem lesz a világ domináns vezető hatalma, de soha nem fog eltűnni a térképről; ez egy erős hatalom, és még ha stagnálna is a növekedése, nagyon erős gazdaság. 

Az Egyesült Államok hatékonyan próbálta útját állni Kína felemelkedésének az elmúlt évtizedben? 

Az a benyomásom, hogy az amerikai kereskedelmi háború teljesen csődöt mondott. A fő célkitűzése az volt, hogy a két ország közötti kereskedelmi mérleget kiegyensúlyozza, hiszen a kínai export jóval felülhaladta azt az értéket, amelyet az amerikai termékek kínai piacokon való megjelenése eredményezett. Donald Trump ennek korrigálására indította meg ezt az intézkedéssorozatot, de a jelenlegi mérleg minden lépés ellenére még rosszabb, mint egykor volt. A kínai export a globális Dél irányába is jelentősen növekedett, emiatt 

úgy vélem, hogy a kereskedelmi háború egyszerűen nem működött.

Ha a katonai területet nézzük, Amerika a regionális szövetségeseivel együtt ma még erősebb, mint a kínai haderő. Ugyanakkor Kína erőteljesen fejleszti katonai képességeit. Mikor fordulhat meg a haderő-mérleg?

Ennek nem vagyok a szakértője, de úgy vélem, hogy egy hadsereg valós képességeit csak egy valós művelet során ismerhetjük meg. Az ukrajnai háborúban most látjuk, mennyire erős az orosz hadsereg. A kínai fegyverek jelentős részét élesben, valós háborús konfliktusban még nem tesztelték le, így nem tudhatjuk pontosan, mennyire erős ez a hadsereg a valóságban.

 

A katonai arányokat azonban nagyjából látjuk. A csendes-óceáni térségben vannak formálódó védelmi szövetségi kezdeményezések (FOIP, Quad), Japán, Dél-Korea, a Fülöp-szigetek haderő-reformba kezdtek, erősítik együttműködésüket az amerikai hadsereggel. Elegendő elrettentő erővel rendelkeznek Kína ellenében?

Nagyon remélem, hogy Kína nem fogja megtámadni, nem fogja körbekeríteni és elszigetelni Tajvant. Ez ugyanis katasztrofális következményekkel járna a világgazdaságra nézve: a Nyugat gazdasági szankciókkal reagálna, ez pedig kettészelné a világgazdaságot.  Ennek negatív hatásait még az olyan kis országok, mint amelyen Magyarország, is megéreznék, épp ahogy az ukrajnai háború gazdasági hatásait. 

A kínai gazdaság hússzor nagyobb, mint az orosz, így könnyen elképzelhető, milyen katasztrofális következményei lennének

 az egész világra nézve, ha egy gazdasági hidegháborús helyzet állna elő, nem beszélve egy forró, valódi háborús helyzetről. A tajvani kérdéssel kapcsolatban komoly aggodalmaim vannak tehát.

Ön írt egy elemzést a Corvinák honlapon, amelyben a kínai univerzalista gondolkodásmód továbbélését taglalja. A császárkori gondolkodásmód ma egy modern kozmopolitizmusban él tovább. Mi jellemzi ezt?

Az elmúlt években a kínai politikai és politikai filozófiai gondolkodásban egy érdekes fejlemény figyelhető meg: tavaly Hszi Csin-ping meghirdette a globális civilizációs kezdeményezést, amely egy vízió arról, miként élhetnének harmóniában egymással a nagy civilizációk. A kínaiak ősrégi látása az, hogy a kínai kultúra a globális civilizáció fenntartója. Évezredekig a császárhoz való kapcsolat jelentette számukra a civilizált világhoz való tartozás jelét: aki nem volt vele kapcsolatban, az barbárnak, a civilizáción kívülinek számított.  

Az utóbbi évszázad tapasztalata pedig az, hogy magukat egy államnak is látják, ráadásul a nemzetközi rendben Kína olyan állam lett, amelynél vannak erősebbek is. Ez a korábbitól nagyban különböző tapasztalat, de a régi gondolkodásmód elemei ennek ellenére továbbéltek: lehet, hogy Kína egy állam, de azért nem csak egy állam. 

A kínai univerzalizmus alapján Kínának globális történelmi küldetése van,

 mégpedig az, hogy harmóniát hozzon a különböző civilizációk között, így a különböző kultúrák, rendszerek egymással békében tudnak élni a földön.  

Kétezer évig a kínai császárság volt a civilizáció központja, sőt, a császár volt az „ég fia”, aki összekötötte az égi és a földi világot, így az univerzális harmónia garantálója is volt. A jelenlegi kínai párt- és állami vezető magának vindikálhatja ezt az ősi szerepet?

Igen, de ez már meg is történt. Kína kommunista hagyományai és a civilizációs harmóniáról szőtt ősi képzetek már szimbiózisba kerültek, és nemcsak az akadémiai világban, de a politikában is. Hszi Csin-ping előbb említett kezdeményezése éppen ilyen indítékból született meg – ez már nem egy tiszta marxista-leninista gondolat, hanem egy univerzalista szemlélet. Az eredeti, ősi gondolat persze az volt, hogy nincsenek államok, nincsenek különböző civilizációk, hanem csak egy, a kínai, a császárközpontú világ, amelyben a kozmikus rend megvalósul.

A jelenlegi eszme szerint viszont több civilizáció létezik, és a lényeg, hogy ezek békésen, harmonikusan képesek együtt élni, nem avatkoznak bele egymás ügyeibe. 

Ez magába foglalja az elvárást, miszerint a Nyugat nem erőlteti rá a Keletre a saját értékvilágát, 

a liberális emberi jogi megközelítést, a liberális demokrácia koncepcióját, illetve elfogadja, hogy a Nyugat csupán egy a földön létező civilizációk közül, ezért nem léphet fel univerzális igényekkel. 

 

Hipotetikusan kérdezem: abban az esetben, ha a Nyugat valóban hanyatlana, Kína pedig a vártnál is erősebben emelkedne fel, így az erőegyensúly a vártnál jobban megdőlne, Kína akkor is ezt az egymás elfogadására épülő világképét képviselné, vagy ebben az esetben már a korábbi amerikaihoz hasonló dominanciaigénnyel lépne fel?

Hát, ez a nagy kérdés. A kínai politikai teoretikusok szerint, a hivatalos kínai álláspont szerint Kína egy dominanciára nem törő erő, a kínai kultúra lényegi eleme a dominanciára való törekvés elvetése. 

Kína éppen ezzel vádolja a Nyugatot; azt állítja, hogy a Nyugatot hibásan a „dominancia szelleme” vezérli. 

A modern kori kínai politikai ideológia szerint a kínai befolyás növekedése a nemzetközi színtéren egy harmonikusabb világot teremtene, míg a nyugati befolyás jelenléte azt eredményezi, hogy az erős hatalmak próbálnak dominálni. A nagy kérdés az, hogy ezt elhisszük-e a kínaiaknak? Kína még soha nem rendelkezett olyan nemzetközi befolyással, hatalommal a nemzetközi közösségben, mint amilyennel Amerika bírt, illetve még bír. Szóval, Kína valós szándékait még nem tesztelték le. 

Ön tehát hisz a kínaiaknak?

Azt gondolom, hogy a kínaiak valóban nem szándékozzák a politikai modelljüket úgy exportálni, ahogy a Nyugat teszi. 

Egy kínai típusú szocializmusban élnek, de nem gondolják úgy, hogy Magyarország berendezkedésének is ilyennek kellene lennie. 

A Nyugatnak pedig valóban van egy ilyen jellegű küldetéstudata. A nyugati államok azt mondják a más berendezkedésű államoknak, hogy nekik is nyugati típusú államra van szükségük, a nyugati definíciók szerint kellene értelmezniük az emberi jogokat, a jogállamiságot, és ha új trendek jelennek meg például az LMBTQ-jogok terén, akkor azt is át kellene venniük. Egy szóval: Kína nem bír ezzel a küldetéstudattal, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy más téren nem akar befolyást kiépíteni más államok fölött. A gazdaság területén például. 

Kína egy évszázadon keresztül megtapasztalta a nyugati befolyás erőszakos megjelenését, majd a japán imperializmus eszközeit: területeket, befolyást vesztett. Most pedig évtizedek óta emelkedik, nagyhatalommá válik. A bosszúvágy is benne van a kínai ambíciókban?

Nagyon remélem, hogy nem. 

A bosszúvágy szelleme ugyanakkor ott van a kínai politikai életben, és ez egy nagyon veszélyes szellem. 

Nagyon remélem, hogy a bölcsesség uralkodni tud majd a bosszúvágyon. 

A Corvinák a Mathias Corvinus Collegium online tudományos ismeretterjesztő folyóirata. A folyóirat itt olvasható.

 

Ezt is ajánljuk a témában

Alakul a Kínát ellensúlyozni kívánó szövetség Ázsiában

Kína növekvő szuperhatalmi ambíciói miatt a csendes-óceáni térség több állama közvetlen fenyegetésben érzi magát: tudják, ha a kínaiak megtámadnák Tajvant, az egy regionális háborút robbantana be. Japán újraszervezné regionális szövetségi rendszerét Kína ellenében, és főként India súlyára számít.

--

Fotó: Földházi Árpád


 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2023. augusztus 07. 13:39
Minden esetre, nem árt ha, akinek módja van rá, megismerkedik a kínai nyelvvel. Ugyan is, bármilyen szelídek a szándékok és forróak az ölelések, a birodalom objektíve felerősíti az uralmi aspirációkat és pusztán szeretetből és féltésből is ajánlani fogják a saját jó normáikat és módszereiket.
sentimental
2023. augusztus 07. 13:34
Kína helyét úgy tűnik egyre inkább Magyarország fogja átvenni.
connorj
2023. augusztus 07. 13:25
Ez az igazság: https://m.youtube.com/watch?v=yMSv-jALIAM&pp=ygUYWGkgY2hpbiBwaW5nIHNwZWVjaCAyMDIz
Kovács Ubul
2023. augusztus 07. 13:05
A kínai kommunista császárfőtitkár, az „ég fia”, aki összeköti az égi és a földi világot, így az univerzális harmónia garantálója.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!