Árvíz, ivóvízhiány, áramkimaradás – a legzordabb körülmények között próbálnak segíteni a magyar mentőcsapatok Líbiában

2023. szeptember 24. 14:33

Az egész világot sokkolta a Líbia északi részére lecsapó vihar okozta árvíz, melynek során tízezren veszítették életüket. Magyar honfitársaink is segítenek a katasztrófa sújtotta területeken.

2023. szeptember 24. 14:33
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Szűk két hete csapott le a Daniel névre keresztelt vihar többek között Líbiára is. A brutális erejű ciklon Líbia előtt Görögországon, Törökországon és Bulgárián is átment, ám messze Líbiában okozta a legnagyobb pusztítást. Derna kikötőváros nevét péládul az egész világ megismerhette, miután az árvíz gyakorlatilag mindent megrongált és elpusztított a városban. 

Ezt is ajánljuk a témában

Hányan haltak meg eddig a líbiai árvízben? 

Az ENSZ adatai szerint már 11 ezer felett van a halálos áldozatok száma és még további tízezer embert tartanak számon eltűntként. A térségben a kormány betiltotta az internet- és telefonhasználatot, az újságírókat pedig felszólították, hogy távozzanak. A katasztrófa elsődleges okának azt jelölték meg, hogy két régi gát is átszakadt a vihar következtében, az elszabaduló ár pedig elöntötte a várost. 

Magyar segítség Líbiában 

A térségbe utazott mentési munkálatokat végezni több honfitársunk: az szolnoki Életjel Mentőcsoport, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Budapest Mentőszervezet és az Inter Rescue Mentőcsoport is. Az Életjel Mentőcsoportot még a már 11 éves, híres mentőkutyája: Smile, a tacskó és két másik eb, Nózi és Hope is segíti a helyszínen zajló mentési munkálatokban

Az ország egyik legjobb mentőkutyájaként tartott Smile utoljára az év elején volt éles bevetésen, a törökországi földrengések helyszínén.

Turi László, a  az Életjel Mentőcsoport vezetője lapunknak adott válaszában köszönetet mondott a Külgazdasági és Külügyminisztérium Hungary Helps Program Koordinációs Főosztálynak a kapott segítségért, valamint a Magyar Honvédségnek, hogy megoldotta a kiutazásukat. „Csapatunk három kutyával – Hope, Nózi és Smile – kutatási feladatokat lát majd el” – tájékoztatta lapunkat Turi, aki egyszersmind Smile gazdája is.

Smile-ról és gazdájáról korábban a Szoljon készített nagy riportot, melyben Turi László többek között elmondta: a tacskó azért is különleges, mert több vizsgája is van, ki van képezve élő ember, holttest és vízben lévő holttest kutatására is, ám a romok között való kutatás sem jelent számára akadályt.  „Jelenleg talán négy ilyen kutya van az országban” – fogalmazott, majd azzal is elbüszkélkedett, hogy Smile-lal megszerezte korábban a  Nemzeti Mentőkutyás Minősítést is, ami azt jelenti, hogy hivatalosan is bevethető az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kérésére. Ott voltak a Hableány katasztrófája utáni mentésben is, ahol a holttestek felkutatásában segédkeztek, mert a katasztrófavédelem tudta, hogy a tacskó erre is ki van képezve. 

Milyen országból érkeznek mentőcsapatok Líbiába? 

Dernába egyébként hazánkhoz hasonlóan számos ország is küldött mentőcsapatokat: Görögországból, az Egyesült Arab Emirátusokból, Törökországból, Egyiptomból, Katarból, Franciaországból, Olaszországból és Oroszországból érkeztek mentők kaszatrófa súlytotta területre. 

Vasárnap a kelet-líbiai kormány egészségügyi miniszter arról a szomorú fejleményről számolt be, hogy egy görög mentőcsapat négy tagja életét vesztette egy közúti balesetben. Uszmán Abdul Dzsalíl szerint a balesetben 15-en sérültek meg, egy 19 fős mentőcsapatot szállító busz ütközött frontálisan össze egy helyi család autójával. A balesetben a család három tagja is életét vesztette. 

Imene Trabelsi, a Vöröskereszt egyik szóvivője szerdán arról számolt be, hogy

kritikus a helyzet az ország katasztrófa sújtotta területén, ahol a lakosság még mindig nehezen jut ivóvízhez, élelmiszerhez, rendszeresek az áramkimaradások és a távközlési szolgáltatás sem megbízható.

***

Nyitókép: Amanda MOUAWAD / AFP

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ergit
2023. szeptember 24. 19:23
Két régi gát szakadt át.... Áramfejlesztés miatt voltak a gátak? Miért nem volt karban tartva? Nincs gátőr?
pollip
2023. szeptember 24. 19:06
Az USA arab tavaszának késleltetett hatása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!