Az Európai Bizottság felfüggesztheti Románia hozzáférését az uniós forrásokhoz

2023. szeptember 14. 10:54

A román pénzügyminiszter megkongatta a vészharangot: „ha a kormány nem vezeti be mihamarabb a megszorító intézkedéseket, a költségvetési hiány az év végére a GDP 6,87 százalékára nőhet”.

2023. szeptember 14. 10:54
null

Marcel Bolos román pénzügyminiszer szerint az Európai Bizottság felfüggesztheti a Románia által igényelt kifizetéseket a kohéziós alapokból és a helyreállítási tervből is a tervezettnél jóval magasabb államháztartási hiány miatt.

Románia 4,4 százalékos GDP-arányos deficittel tervezte meg az idei költségvetést, de már az első negyedév után kétségessé vált, hogy tartható-e a hiánycél. A bukaresti koalíciós kormány azóta halogatja a deficit mérséklését célzó intézkedésekről szóló döntést.

Ha nem hozzuk meg ezeket az intézkedéseket, ugyanolyan helyzetbe kerülhetünk, mint 2010-ben”

– figyelmeztetett a pénzügyminiszter a Digi24.ro portálnak adott szerdai interjújában. Bolos felidézte: a 2008-ban kitört gazdasági világválság idején Románia kénytelen volt hitelt felvenni a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF).

A pénzügyminiszter már a lemondásával fenyegetőzött a napokban, állítása szerint azért, mert a kormánykoalíció nem képes dűlőre jutni a szükséges megszorítások ügyében. „Be akartam nyújtani a lemondásomat, mert egyetlen tervezett intézkedéssel sem tudok haladni. (.) Közöltem, hogy ha mi, belföldön nem vagyunk képesek meghozni ezeket az intézkedéseket, akkor

külső segítségért fogunk folyamodni az IMF-hez”

– jelentette ki Bolos.

Szerinte katasztrofális következményekkel járhat, ha a bukaresti kormány nem lép. „Hangsúlyoznom kell, hogy az Európai Unió által végzett modellezés nem sok jót jósol. A költségvetési hiány aggasztó szintre emelkedik. Előrevetítették, hogy mi vár ránk: az uniós források felfüggesztése, az összesé, a kohéziós alapoké és az országos helyreállítási tervé is. Az óra ketyeg” – figyelmeztetett a pénzügyminiszter.

Marcel Bolos kijelentette:

ha a kormány nem vezeti be mihamarabb a megszorító intézkedéseket, a költségvetési hiány az év végére a GDP 6,87 százalékára nőhet.

Az eddig közzétett tervek szerint Ciolacu-kabinet az állami kiadások csökkentése mellett többek között egy sor ágazati adókedvezmény megszüntetésére készül, illetve az éves árbevétel 1 százalékával megegyező forgalmi adó kivetését tervezi a nagyvállalatokra és a bankokra. A népszerűtlen döntések meghozatalát az is hátráltatja, hogy 2024-ben helyhatósági és parlamenti választások is lesznek Romániában.

Románia túlzottdeficit-eljárás alatt áll. A 2022-es költségvetési hiány 5,75 százalék volt. A bukaresti kormány vállalta, hogy idén 4,4 százalékra mérsékeli a GDP-arányos deficitet, 2024-ben pedig leszorítja 3 százalékra.

(MTI)

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti2
2023. szeptember 15. 20:36
Ez már ne a "szenvtelen", hanem a szemtelen kategória az köcsög ukránok részéről.
B_kanya
2023. szeptember 14. 18:47
benedek77 2023. szeptember 14. 11:45 Példát vettek qurcsányról.... Ilyenkor el kell kezdeni cigánykodni. Rá kell fogni a dolgot Sorosra, Brüsszelre, háborúra, másfél évtizede nem létező ellenzékre, le kell hazudni a csillagokat az égről, és közben vinni mindent ami mozdítható.
Haramia
2023. szeptember 14. 15:40
Hol a Fegyőr, a Momentum esze?
Kormánypárti2
2023. szeptember 14. 14:10
Bezzegrománia. Nem látom a ballibsik számokkal alátámasztott érvelését, hogy nem is igaz amit mondanak a románok, mer száguldanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!