Budapest és Varsó ellenzi, Berlin és Párizs támogatja a migránsok elosztását

2023. szeptember 29. 06:29

Feszült vitát hozott a EU-tagországok belügyminisztereinek tanácskozása.

2023. szeptember 29. 06:29
null

Magyarország nem támogatja az illegális migránsok általános, évenkénti automatikus kvóta szerinti elosztásának rendszerét és nem fogadja el azt sem, ha egyedi döntéssel, egy-egy migrációs hullám esetén osztják szét a migránsokat az unió tagállamai között – jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Brüsszelben magyar újságíróknak nyilatkozva csütörtökön.

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán csodafegyverét élesítik a lengyelek

Hiába vitatta el a baloldal a 2016-os magyar kvótanépszavazás jelentőségét, mára már ragadóssá vált a példa: a lengyel alsóház zöld utat biztosított az őszi referendumnak.

Rétvári Bence az EU-tagországok belügyminisztereinek az Európai Unió migrációs és menekültügyi csomagjának reformjával foglalkozó tanácsülését követően közölte: Magyarország számára elfogadhatatlan mind az állandó éves kvótarendszer, mind pedig az az egyszeri hirtelen intézkedés, amely szerint Brüsszel szintén kötelező jelleggel akarná a tagállamokra kényszeríteni, hogy akár akaratuk ellenére is illegális bevándorlókat kelljen befogadniuk.

Magyarország álláspontja továbbra is egyértelmű: meg kell védeni az Európai Unió külső határait

– tette hozzá. Az államtitkár arra figyelmeztetett, hogy a brüsszeli vezetés migrációs csomagjának legutolsó és legradikálisabb fejezete, az úgynevezett krízisrendelet szerint egy megállapított migrációs vészhelyzet jóváhagyása könnyen azzal a következményekkel járhat, hogy egy tagországból tömegével helyeznek át illegális migránsokat egy másik tagállamba. A rendelet egy újabb „migránsmágnest” jelent, hiszen azt láthatják az illegális bevándorlók, hogy akár átlagos mértékben, akár nagy hullámmal érkeznek Európába, megvan a mód arra, hogy fogadják és szétosszák őket a tagországok között. Ez Magyarország számára elfogadhatatlan – jelentette ki.

Közölte: a krízisrendeletet és a migránsok veszélyhelyzetben való kötelező kvóta szerinti szétosztásának a kérdését csak négy ország tartotta olyan fontosságúnak, hogy kifejtse a véleményét. Két nagy tagállam,

Németország és Franciaország a javaslat mellett, két ország pedig, Magyarország és Lengyelország ellene szólalt fel.

Noha nagyon fontos kérdésről van szó a bevándorlás kapcsán, más állam nem fejtette ki a véleményét, ami – szavai szerint – azt jelenti, hogy a színfalak mögött óriási a nyomásgyakorlás a tagállamokra. 

Rétvári kiemelte: az európai döntési fórumok, félve a jövőre esedékes európai parlamenti választások eredményétől, minden korábbi eljárási szabályt, minden korábbi szokásjogot és minden korábbi európai tanácsi döntést figyelmen kívül hagynak csak azért, hogy valamilyen úton-módon áterőltessék a saját migrációpárti javaslataikat.

Ezzel kapcsolatban kijelentette: a csütörtöki ülésen

Brüsszel visszaélt a hatalmával,

hiszen korábban egyértelmű döntés született arról, hogy minden migrációval kapcsolatos kérdésben egyhangúság kell az Európai Unióban. Ennek ellenére minősített többségi döntéssel fogadták el a krízisrendeletet – közölte. „Az unió tehát megint szembement a saját döntésével, megint átírta a saját korábbi döntését, nem tartotta be a korábbi, saját maga által előírt egyhangúságot és áterőszakolta minőségi többségi döntéshozatallal a saját javaslatát” – fogalmazott.

Ezt is ajánljuk a témában

A csütörtöki döntéssel az európai kontinens számos részén a Lampedusán tapasztaltakhoz hasonló helyzet alakulhat ki: migránstáborok, migránsgettók jöhetnek létre. Magyarország ezt elfogadhatatlannak tartja, úgyhogy Magyarországon ilyen soha nem fog létrejönni, amíg a Fidesz-KDNP kormányoz – tette hozzá a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

(MTI)

***

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rocktoberi-2
2023. szeptember 29. 15:51
A gyengeelméjű libsik azt vélik európai megoldásnak a migrációra, hogy átdobják a szart a kerítésen. Gratulálok!
orokkuruc-2
2023. szeptember 29. 14:42
reciproki 2023. szeptember 29. 07:15 .. mindig a melegbarna, pedig már ott jön ki a szátok szélén, hát nem szégyenlitek magatokat??
balbako_
2023. szeptember 29. 09:18
A legundorítóbbak a sunyítók. Pl. Szlovákia. Ők jajgatnak, hogy hozzájuk mennek a migránsok, de ilyenkor lapítanak, mint szar a fűben.
petike21
2023. szeptember 29. 08:37
Ha 100 év múlva még élnénk mi is meg az Eu is akkor is azt hallgatnánk a nagy eoropéerektől, hogy közös európai megoldásra van szükség. További jó várakozást mindenkinek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!