Kapott egy pofont az USA: Dél-Afrika nem talált bizonyítékot az oroszországi fegyverszállításra

2023. szeptember 04. 08:24

Az Egyesült Államok vádaskodik, nyomást gyakorol, Dél-Afrika azonban semleges álláspontot követ az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban.

2023. szeptember 04. 08:24
Ramaphosa, Cyril

Nem talált bizonyítékot a dél-afrikai vizsgálat arra az amerikai állításra, amely szerint a múlt év végén egy orosz hajó fegyvereket rakodott volna be a Dél-afrikai Köztársaságban, hogy Oroszországba szállítsa azokat – közölte vasárnap Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök.

„Az oroszországi fegyverszállításra vonatkozó egyetlen állítás sem bizonyult igaznak” 

– mondta az államfő a nemzethez intézett beszédében.  „Egyetlen exportengedélyt sem adtak ki, és semmilyen fegyvert sem exportáltak” – tette hozzá.  Reuben Brigety, az Egyesült Államoknak a Dél-afrikai Köztársaságba akkreditált nagykövete májusban helyi újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a Lady R orosz teherhajó fegyvereket rakodott be egy Fokváros melletti katonai támaszponton decemberben.   

Dél-afrikai vezetők azonnal elutasították a vádat, 

Ramaphosa kormánya pedig független vizsgálatot indított egy nyugalmazott bíró vezetésével.  Pretoria azt hangoztatja, hogy semleges álláspontot követ az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPApool/Mike Hutchings

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drogqueen
2023. szeptember 04. 10:13
Ez az az D-Afrika, ahol írtják a fehér búrokat, ugye? És ezek azok a búrok, akik bejelntkeztek, hogy jönnének Magyarországra, Orbánék meg elküldték őket a picsába, ugye? Pedig ezek fehér, keresztény, heteró emberek..
Namond
2023. szeptember 04. 10:12
Küldjék haza, a hazudozó Reuben Brigety jenki nagykövetet. Ha nem teszik lopni és csalni is fog. Az US Department mindenhova Reuben, Náthán, Jákob, Davud nevű nagyköveteket küld? Ezeket mind Tória Nuland válogatja?
llnnhegyi
2023. szeptember 04. 09:15
Szeretett volna az USA Blinken hamis hírt terjeszteni. Lásd az Iraki háborút?
falcatus-2
2023. szeptember 04. 09:08
Miért volt szükséges ilyen ostoba címet adni a cikknek ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!