A valóság teljesen más

2023. október 06. 17:19

Az EU és a NATO jövendőbeli tagállamában a náci tempók nem egy radikális frakció sajátja, hanem szemmel láthatóan a fősodor által elfogadott értékek.

2023. október 06. 17:19
Zelenszkij Szlovákiában
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„A Times of London mai riportja a már megszokottá vált komor és pesszimista hangvitelt tolja két sarokkal odébb. Mivel olyan evidenciákról van szó, amiket már a mértékadó fősodor sem tud megnarratívázni, nem érdemes erre több szót pazarolni. 

Ami viszont igen is említést érdemel, az Ukrajna és a Nyugat »Sturmgewehr-problémája«. Különösen, hogy egy olyan rákfenéről van szó, amit már egyre nehezebb elhessegetni a »putyinimádooroszpropagandista« trükkel. Hogy mi ez a probléma? Az, hogy az EU és a NATO jövendőbeli tagállamában a náci tempók nem egy radikális frakció sajátja, hanem szemmel láthatóan a fősodor által elfogadott értékek. És nem, a Nyugatnak nincs semmi problémája ezzel. 

Joggal feltételezhetjük, hogy a kanadai SS-botrány után a nyugati politikai és médiaelit óvatosabb léptekkel halad majd tovább. Legalábbis ideig-óráig. A valóság azonban teljesen más. Az idézett cikk szerzője nem tartotta szükségesnek szemérmesen elhallgatni a tényt, hogy a riport főhőseit képező aknavetős alakulat neve Sturmgeweher.

Nem »Dicsőség Ukrajnának«, nem a »Liberalizmusért és a Toleranciáért«, nem a »Vízszintesen-hat-betű Jogokért«, nem a »Közös Európai Jövőért«. Nem. »Sturmgeweher«. Ugye mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy ez nem az ószláv mitológia termékenység-istennőjének leánykori neve?

Ha jól belegondolunk ez a »Sturmgeweher«. Lehetett volna éppen »Assault Rifle« is, az angolszász pártfogóknak kedveskedve. De ezzel a polkorrekt névválasztással elveszett volna az a mágikus erő, az a baljós szimbolika, amiből a névválasztók meríteni akartak. Függetlenül attól, hogy a nevezett mordálynak Adolf Hitler adta-e a Sturmgewehr nevet, vagy sem, a varázsszó pedigréjét nem lehet letagadni. 
Tegyük félre azt a tényt, hogyha valaki a Bundeswehrben mutat ekkora kreativitást a névválasztás terén, másnap már a Katonai Elhárítás vendégszeretetét élvezi.

Tegyük félre azt is, hogy a hiperérzékeny, főállásban megsértődő brit média milyen botfülű lett a Stuhrmgewehr név horogkeresztes csilingelése hallatán. A legnagyobb probléma az, hogy Ukrajnával együtt ezek az értékek visszatérnek oda, ahonnan sohasem vesztek ki teljesen. És nem, ne keressünk vígaszt abban, hogy Oroszországban is hasonló szelek fújdogálnak!

Ha az Értékeken Alapuló Utópia nem tud az értékek terén kompetitív maradni, akkor az oroszok már le is győztek minket anélkül, hogy egy lépést haladtak volna nyugati irányban.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: TOMAS BENEDIKOVIC / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lauderstenonis-2
2023. október 07. 12:37
Kami Robinál most mentek el végleg otthonról.
NáciVadász
2023. október 06. 23:20
Amúgy minden hozzászóláshoz, a mai napra : https://hu.wikipedia.org/wiki/Aradi_v%C3%A9rtan%C3%BAk
fabulon a bőre őre
2023. október 06. 22:13
Sturmgewehr!!! A szerkesztő sem tud németül.
Halder_1899
2023. október 06. 21:56
"Tegyük félre azt a tényt, hogyha valaki a Bundeswehrben mutat ekkora kreativitást a névválasztás terén, másnap már a Katonai Elhárítás vendégszeretetét élvezi." Igen ez mutatja mekkora baj is van a németeknél, hogy egy névválasztás (mely azért nem egyértelmű) már katonai elhárítást hoz, miközben hadseregük az nincs. Nyilván egy zsidónak minden rossz onnan nézve, de egy nem zsidó így van a komcsikkal. Érdekes módon ott 100 millió áldozat ellenére nyugodtan lehet komcsi jelkép, név bármi. Ez nem von maga után katonai elhárítást sőt. A kettős mérce.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!