Lekerült az OTP a háborút támogató cégek listájáról

2023. október 02. 20:33

Az ukrajnai Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség elvárja, hogy az OTP Bank haladéktalanul tartsa be a létrejött megállapodást.

2023. október 02. 20:33
Daily Life In Budapest

Az ukrajnai Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NACP) hétfőn közleményt adott ki arról, hogy mivel az elmúlt napokban az Európai Unió Külügyi Szolgálatának részvételével zajló megbeszélések során az OTP Bank számos kötelezettségvállalást tett az orosz piacra vonatkozó jövőbeli terveit illetően, ezért az ügynökség – teljesítve a megállapodás rá eső részét – törölte a bankot a háború nemzetközi támogatóinak listájáról. Az NACP hangsúlyozta: 

elvárja, hogy az OTP Bank haladéktalanul tartsa be a létrejött megállapodást.

Ahogy arról a Mandiner korábban is beszámolt, az Ügynökség azt reméli, hogy Magyarország feloldja az ukrán népnek nyújtott 500 millió eurós, létfontosságú uniós katonai segély blokkolását, és megszűnik annak lehetősége is, hogy Görögország blokkolja a jövőbeni uniós szankciócsomagot, amelynek célja, hogy csökkentse Oroszország képességét a háború folytatására.  

Az Ügynökség mindig nyitott a nemzetközi vállalkozásokkal való együttműködésre, és kész konzultálni a jegyzékből való törléshez szükséges lépésekről – olvasató az Ügynökség hivatalos oldalán.

Nem volt különösebb jelentősége a listának

Ahogy arról a Magyar Nemzet beszámolt, az ukránok még tavasszal tették a háború nemzetközi szponzorainak listájára az OTP Bankot, azzal az indoklással, hogy oroszországi leányvállalata eredménye utáni adójával az agresszort támogatja, a megszállt területeken folytat tevékenységet, illetve kedvezményes hiteleket biztosít katonák számára. Ezeket a vádakat az OTP azonnal tételesen megcáfolta, nem beszélve arról, hogy számos más külföldi bank – az OTP-nél sokkal nagyobb piaci súllyal – szabadon tevékenykedhetett. A lap idézte ifj. Lomnici Zoltánt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy 

a listának különösebb jogi vagy üzleti következménye egyébként nem volt.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2023. október 03. 09:06
Ukránok? Az sem igaz, amit kérdeznek. Várjuk ki a végét.
Beszélgető
2023. október 03. 03:49
Akkor most nézzük meg, hogy az ukrán döntést követően megfelelő iktatószámmal látták-e el a dokumentumot. Kérjük be az ukrán iktatási rendszer szabályozásáról szóló rendeletejet és tanulmányozzuk 2-3 évig!!!
Aegopolis.
2023. október 03. 01:09
Mi aztán tudunk qrva fontos dolgokkal szarakodni: "Lomnici Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy a listának különösebb jogi vagy üzleti következménye egyébként nem volt."
citromosParizer
2023. október 03. 00:58
szóval becsicskultak. amúgy várható volt, hogy pénzért minden normájukat felrúgja ez a 40e éves dicső nemzet :D de mivel csicskának csak születni lehet, ebből az következik, hogy ezek mindig is azok voltan és lesznek.... Európát védő csicskák :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!