Ritka „jelenet” – a svájci lap a balliberális szómágia szinte teljes arzenálját bevetve szállt bele Orbán Viktorba

2023. október 30. 20:04

Orbán úgy viselkedik, mint egy nagy küldetéstudattal rendelkező, globális nehézsúlyú ember, és látszólag mindig készen áll a viszálykodásra – írja a Neue Zürcher Zeitung sötéten.

2023. október 30. 20:04

A Neue Zürcher Zeitung „Az illiberalizmus mint platform: Orbán Viktor Oroszországgal, Kínával és Trumppal” címmel közölt véleménycikket Magyarországról, kiemelve, hogy a magyar kormány a lengyelországi kormányváltással valószínűleg kulcsfontosságú szövetségest veszít el.

A magyar miniszterelnök ennek ellenére rendületlenül folytatja „illiberális” geopolitikai irányvonalát. A svájci lap kiemelte, hogy Magyarország 9,6 millió lakosával és 170 milliárd eurós bruttó hazai termékével meglehetősen kis EU-tagállam. Németország, a blokk legnagyobb tagja 83,2 millió lakossal és 3,9 billió eurós GDP-vel rendelkezik. Magyarország még Kelet-Közép-Európában is aligha számít titánnak. 

Lengyelország lakossága több mint háromszorosa (36,8 millió) és GDP-je több mint három és félszerese (657 milliárd euró). Romániának is majdnem kétszer annyi lakosa van (18,1 millió) és nagyobb a gazdasági teljesítménye (285 milliárd euró), akárcsak a valamivel nagyobb lakosságú (10,5 millió) és lényegesen nagyobb GDP-vel (277 milliárd euró) rendelkező Csehországnak. 

Magyarország népességszám és gazdasági erő tekintetében csak Szlovákiát és a balti államokat előzi meg. 

A Neue Zürcher Zeitung szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök ennek ellenére viselkedik úgy, mint egy globális nehézsúlyú, nagy küldetéstudattal rendelkező ember, és látszólag mindig készen áll a viszálykodásra – különösen az EU-n belüli fősodor erőivel. Orbánt ugyanakkor az európai politika veteránjának nevezték, hiszen számos állam- és kormányfőt látott már jönni és menni. 

A lap kiemelte, hogy Magyarország kelet-közép-európai szomszédaival is bizonytalan egyensúlyt tart fenn, szerintük Lengyelország nagyrészt figyelmen kívül hagyta a baráti hangnemet, amit Orbán Viktor Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben használt. Magyarország túl fontos partnernek tűnt az úgynevezett visegrádi csoportban (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország), amely a regionális együttműködés erősítésére és a közös érdekek érvényesítésére törekedett az EU-n belül. Orbán egyre fontosabbá vált az akkoriban a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt által vezetett lengyel kormány számára is mint partner a jogállamiság kérdésében Brüsszel növekvő nyomásának kivédésére irányuló erőfeszítésekben. Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborúja azonban konfliktusokat szított a felek között. Orbán felszólalt az Oroszországgal szembeni uniós szankciók ellen. 

Orbán rendszeresen késlelteti az Ukrajnának szánt uniós segélyek folyósítását, provokatív kijelentéseket tesz az ukrajnai magyar kisebbséggel kapcsolatban, és tűzszünetet követel Oroszországgal. 

Ugyanakkor a magyar miniszterelnök baráti kapcsolatokat ápol Moszkvával, ahová Szijjártó Péter külügyminiszter továbbra is rendszeresen látogat. Ráadásul Magyarország nem siet Svédország NATO-tagságának ratifikálásával, ehelyett többször eljátszott azzal a lehetőséggel, hogy megakadályozza az északi ország csatlakozását. Október közepén Orbán volt az egyetlen uniós állam- vagy kormányfő, aki ellátogatott a pekingi fórumra. Ott a kamerák előtt, provokatíve találkozott Putyinnal. Orbán még lelkesebben reménykedik emellett egy 2024 novemberi Trump-győzelemben. 

Az elmúlt években szorosan a trumpista jobboldalhoz igazodott. 2023 májusában, a CPAC második budapesti találkozóján Orbán kijelentette, hogy „a liberalizmus vírus, amely atomizálja és szétzilálja nemzeteinket”. Magyarország szerinte „inkubátor”, ahol a jövő konzervatív politikáját tesztelik. 

Trump táborában Orbánt szövetségesnek tekintik, és a volt amerikai elnök többször is dicsérte a magyar miniszterelnököt. 

Mégis, ha Trump nem nyer, akkor valószínűleg egyre nagyobb nyomás nehezedik a magyar miniszterelnökre, aki mind a NATO, mind az EU haragját magára vonta. Az a nézete, hogy az EU-n belül lehetséges illiberális államot építeni, még tévesnek bizonyulhat.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán Viktor a nagypályán

Elszigetelődni nem úgy szokás, hogy az ember három nap alatt három nagyhatalommal fog kezet – de nem is ez Magyarország problémája. Kohán Mátyás írása.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

 

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dorkoka
2023. november 02. 22:43
Magyarország közben kelet eu legbefolyásosabb országa, vannak komoly zsaroló potenciái, sok országgal elfogadható kapcsolatot ápol és hát egy új világ nyílt türkök felé, ezzel szemben Svájc? Már nem a régi, de azért nem erölködik magát lefertőzni. Milyen demokraták ezek?
Lajoss
2023. október 31. 08:46
Egyre népszerűbb a csüngőhasú,szerte a világban…🫢
szarvas-2
2023. október 31. 06:59
Svájci zsidó lap-ahol a vén zsidókommunista "magyar" is rendszeresen uszit ellenünk.
nnjohn
2023. október 31. 05:12
Eccerű a dolog te agyatlan ballibernyák !!! NE FOGLALKOZZ Orbánnal ! Mert még azt hinné a józan ember, hogy megbízásból teszed !!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!