Sajtóértesülés: kínai segítséget kapott a lázadáshoz a Wagner

2023. október 06. 08:45

A szerződés még tavaly novemberben kelt egy kínai techcég és Prigozsin egyik érdekeltsége között.

2023. október 06. 08:45

A Wagner orosz zsoldoscsoport 2022-ben szerződést kötött egy kínai céggel két műhold beszerzéséről és azok képeinek felhasználásáról. Ezzel a szervezet – az AFP által megismert dokumentum szerint – Oroszország ukrajnai invázióját igyekezett előmozdítani – számolt be a Kyiv Post.

A szerződést 2022 novemberében írták alá, több mint fél évvel azután, hogy Moszkva megtámadta Ukrajnát. A lap állítása szerint ezzel a Wagner csoport kulcsszerepet játszott a harctéren.

A műholdképeket a Wagner afrikai műveleteinek, sőt, a júniusi sikertelen lázadásának támogatására is felhasználták, 

ami mostanra a csoport de facto feloszlásához vezetett – mondta az AFP-nek egy európai biztonsági forrás.

Az AFP által látott, angol és orosz nyelven írt, 2022. november 15-én kelt szerződés szerint a Beijing Yunze Technology Co Ltd. cég adta el a kínai Chang Guang Satellite Technology (CGST) űróriás két nagy felbontású megfigyelő műholdját a Nika-Frut cégnek, amely akkoriban Jevgenyij Prigozsin, tragikus körülmények között elhunyt, egykori Wagner-vezér kereskedelmi birodalmának része volt.

A több mint 30 millió dolláros (235 millió jüan) ár magukra a műholdakra és a kiegészítő szolgáltatásokra vonatkozott – tette hozzá a Kyiv Post.

Ezt is ajánljuk a témában

A szerződés előírja a képek igény szerinti rendelkezésre bocsátását is, ami lehetővé tette Wagner számára, hogy műholdas képeket szerezzen be Ukrajnáról és azokról az afrikai területekről, ahol zsoldosai tevékenykedtek: többek között Líbiáról, Szudánról, a Közép-afrikai Köztársaságról és Maliról – mondta az AFP-nek a neve elhallgatását kérő forrás.

***

 

Nyitókép: MTI/AP/Hszinhua/Li Hszueren

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kbs-real
2023. október 06. 13:18
Mert az oroszoknak nincs elég műholdja? Ugyan már.
Akitlosz
2023. október 06. 13:04
Na persze. Mert a sajtó az aztán olyan jól értesült, mint "brit hírszerzés"!
Janika50
2023. október 06. 11:25
Veszélyes a kinise-ruszki összeborulás az Euróatlanti, (másszóval cionista) képződménynek. Tenni nem már tehetnek ellene semmit, ahoz már gyengék. Jön a többezer éves kazár recept. Össze ugrasztani őket. Remélem az illetékesek nem dőlnek be neki, akkor sem ha véletlenül igaz.
szarvas-2
2023. október 06. 11:03
Fake.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!