Tüntetőleg kivonult Ujhelyi István Putyin beszédéről Pekingben

2023. október 18. 12:02

Az EP-képviselő szerint „Vlagyimir Putyin nem lehet tárgyalófél a globális jövőről szóló diskurzusban”.

2023. október 18. 12:02

Számos európai politikai vezetővel, így többek között Jean-Pierre Raffarin egykori francia miniszterelnökkel együtt Ujhelyi István magyar EP-képviselő is tüntetőleg kivonult Vlagyimir Putyin beszédéről a pekingi „Egy Övezet-Egy Út” rendezvényen. Mint fogalmazott: Kína jelentős erőfeszítéseket tesz a globális együttműködések megerősítése érdekében, ezt a célt szolgálja a mostani csúcstalálkozó is, amelyen százharminc ország közel hétszáz volt- és jelenlegi politikai döntéshozója vesz részt.

A politikus közösségi oldalán arról is írt, hogy az elmúlt évtizedekben aktív közreműködője volt az Európa – benne Magyarország – és Kína közötti, mindkét fél számára előnyös és okos együttműködések kialakításában, ezért is tett eleget Xi elnök mostani meghívásának. 

Majd felidézte, hogy számtalan szakmai és politikai tárgyaláson elmondta, hogy a rendezvényen résztvevő 

Vlagyimir Putyin nem lehet tárgyalófél a globális jövőről szóló diskurzusban, az orosz agresszió pedig elfogadhatatlan, védhetetlen és magyarázhatatlan.

Ezért álltam fel és hagytam el a termet a beszéde alatt, nem a szervezők és vendéglátók, hanem kizárólag a háborús bűnössel szembeni tiltakozásként” – hangsúlyozta Ujhelyi, hozzátéve: a szintén jelenlévő ENSZ-főtitkár felszólalását már újra a teremben hallgatta meg. 

Ujhelyi kitért arra is, hogy „amíg Orbán az orosz agresszorral fotózkodott, ez idő alatt én többek között az ENSZ főtitkár-helyettesével, Miguel Ángel Moratinos Cuyaubéval, két volt miniszterelnökkel, José Luis Rodríguez Zapateroval és Massimo D’Alemaval, valamint kínai állami vezetőkkel egyeztettem az európai közösség és Kína közötti együttműködésekről. 

Amíg a magyar miniszterelnök egy hidakat felperzselő háborús bűnössel tárgyalt, addig én új hidakat igyekeztem építeni”

– jegyezte meg az EP-képviselő posztjában.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt korábban, Orbán Viktor is részt vesz az „Egy Övezet-Egy Út” rendezvényen. Hétfőn pedig már tárgyalásokat is folytatott küldöttségével.

A vonatkozó bejegyzést alább tekinthetik meg:

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Ujhelyi István Facebook-oldala

Összesen 259 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2023. október 30. 11:09
"Amíg a magyar miniszterelnök egy hidakat felperzselő háborús bűnössel tárgyalt, addig én új hidakat igyekeztem építeni" Na, ne túlozz, csak átvetted az ukázokat.
Dixtroy
2023. október 30. 11:07
Putyin biztosan mereccsent, mikor meglátta, hogy újhülye kivonul.
Palmimi85
2023. október 22. 23:34
Mit keresett ez a nyomoronc Úlyhüje Pekingben? Hivatalos út volt vagy saját zsebre ment? Szóljon valaki Lófaszházi lódoktornak, hogy ezt meg kéne kutatni! Hátha itt is van valami sussskusssss................
Stingary76
2023. október 21. 07:00
Újhelyi évek óta egyeztet, tárgyal ezerrel, aztán a gyakorlati eredmény : 0.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!