„Ez megnyugtató hely” – így dicsérte Magyarországot az AP-nek egy hazánkba menekült ukrán zsidó

2023. november 20. 10:16

Az egykori balatonőszödi kormányüdülőben jelenleg 250 ember él.

2023. november 20. 10:16
null

„Idejönni nekem és a feleségemnek elképzelhetetlen megkönnyebbülés” – mondja az Associated Press hírügynökségnek a zsidó vallású Zusha Pletnyov, aki feleségével és öt gyermekével 2014-ben menekült el a kelet-ukrajnai Luhanszkból, és jelenleg a balatonőszödi állami üdülőben él. „Ez megnyugtató hely” – teszi hozzá Pletnyov.

A donbasz család az elmúlt tíz évben megjárta a poklot: először Kijevbe mentek, ahonnan a 2022 februári orosz támadás miatt kényszerültek továbbállni, méghozzá a Gázai övezettől néhány kilométernyire lévő Askelonba, ahonnan a Hamász októberi támadása üldözte el őket, egészen a Balaton partjára.

Itt találta meg őket az AP riportere, aki cikkében beszámol arról, hogy egy közel két évtizede használaton kívüli, állami tulajdonban lévő üdülőhelyen  jelenleg mintegy 250 ember, köztük mintegy 100 gyermek él, 

akiknek többsége a Hamász október 7-i támadása óta eltelt hetekben érkezett Izraelből.

Megemlíti, hogy a  tábor különálló lakóegységekkel és egy központi épülettel rendelkezik, ahol naponta három kóser étkezésre van lehetőség. A lakóknak menedéket és közösségi életet biztosítanak, és olyan tevékenységekben is részt vehetnek, mint a sport és a tánc, valamint jesivába járhatnak vallást tanulni.

„Biztosítjuk, hogy az emberek jól étkezzenek, gondoskodunk arról, hogy egészségesek legyenek, pszichésen és mentálisan is” – nyilatkozta Mendel Moscowitz, a tábor rabbija, hozzátéve, hogy az intézmény minden zsidó számára nyitott, legyen az ortodox vagy világi.

A teljes riport itt érhető el.

Nyitókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mai nap
2023. november 29. 09:51
"A lakóknak menedéket és közösségi életet biztosítanak, és olyan tevékenységekben is részt vehetnek, mint a sport és a tánc, valamint jesivába járhatnak vallást tanulni." Munkavégzési lehetőséget is biztosítanak? Igaz, most nincs őszibarack-érés, de egy gyümölcsös mindig ad munkát. Arrafelé pedig kitűnő gazdaságok vannak. Munkavégzés nélkül pedig elhülyülnek a menekültek.
Kozmosz
2023. november 26. 04:37
Még amikor pártüdülő volt, akkor is fizetni kellett, és nem keveset, goldie-2. És motorcsónakot is lehetett bérelni, amikor már tiltott volt a tavon.
Szvv
2023. november 21. 10:32
Megnyugtato hely?🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Tuti nem olvassa a mandinert! Ennyi gyűlölködőt ritkán látni egy helyen! Hanyatt-homlok menekülne ha meglátná ezeket .
alexandrosz-2
2023. november 20. 18:31
Élősködő zsidó geci, kóser nekik a magyarok pénzén héderelni. Rohadj meg orbán!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!