Izraeli védelmi miniszter: Az IDF befejezte Gázaváros nyugati részének elfoglalását

2023. november 16. 19:09

Hamarosan a szárazföldi hadművelet a következő szakaszába lép.

2023. november 16. 19:09
null

Az IDF befejezte „Gázaváros nyugati részének elfoglalását” – jelentette be csütörtökön Joav Galant izraeli védelmi miniszter a Haaretz tudósítása szerint.

Galant hozzátette: Nemsokára az izraeli hadsereg szárazföldi hadművelete „a következő szakaszába lép”.

Közben Rick Brennan, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) regionális vészhelyzeti igazgatója arról beszélt, hogy jelenleg korlátozottak a lehetőségek a gázai es-Sifá kórházban tartózkodó betegek evakulására, de az ENSZ megvizsgálja, hogyan lenne erre mód. A tisztviselő elmondása szerint a kórházban ápoltak elszállításának egyik legfőbb akadálya, hogy a palesztin vörösfélhold nem képes elegendő üzemanyaggal ellátni a betegszállító járműveket. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának jeruzsálemi szóvivője pedig azt közölte, hogy mentőautóból sincs elég a Gázai övezetben. Egyiptom ugyanakkor kész a Gázai övezet legnagyobb egészségügyi létesítményének rendelkezésére bocsátani mentőautókat az emberek kimenekítése érdekében, ha ehhez biztonsági garanciákat kap – fűzte hozzá a Brennan.

A WHO úgy tudja, jelenleg mintegy 600 beteget ápolnak az es-Sifá kórházban, ahová az izraeli erők ezen a héten hatoltak be. „Megvizsgáljuk a teljes orvosi evakuálás lehetőségét, ám sok a biztonsági aggály és a logisztikai akadály. A lehetőségeink eléggé korlátozottak, de azt reméljük, hogy a következő 24 órában vagy később jobb hírekkel szolgálhatunk” – fogalmazott az igazgatója.

 Elmondta, hogy a kimenekítés során elsőbbséget élveznének a súlyos betegek, valamint az a 36 újszülött, akik az áramtermeléshez szükséges üzemanyag hiánya miatt nem jutottak inkubátorhoz. 

A kórház kiürítési terve szerint – amelynek végrehajtását a kórházzal való kommunikáció akadozása is megnehezíti – a betegek nagy részét a Gázai övezet déli részén lévő kórházakba vinnék, ám az ottani kórházak is túlterheltek. A másik lehetőség, hogy a betegeket az es-Sifából egyenesen Egyiptomba, feltehetően a Gázai övezetből kimentett betegeket eddig is befogadó el-Arís kórházába szállítják – közölte Brennan.

A gázai konfliktus kezdete óta szerdáig Egyiptomon kívül nem szállítottak más országokba gázai betegeket. 

Akkor 27, al-Arísban kezelt rákos beteget vittek Törökországba. Az izraeli csapatok kedd éjjel hatoltak be az es-Sifá kórházba, a szerdai nap folyamán pedig konkrét helyszíneket vizsgáltak át az épületkomplexumban, amely alatt Izrael szerint a Hamász főhadiszállása van. Izraeli biztonsági tisztviselők nem tartják kizártnak, hogy a Hamász az utóbbi napokban befalazta ott alagútrendszere bejáratait, valamint hogy pokolgépeket telepített az épületegyüttesben. A hadsereg (IDF) közlése szerint katonái fegyvereket, katonai felszereléseket és műszaki berendezéseket találtak a kórházban, amelyek szerinte bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a kórházakat a nemzetközi joggal ellentétesen katonai, terrorista célokra használják. A Hamász bizonyítékok meghamisításával vádolta meg Izraelt, a palesztin terrorszervezet szerint Izrael így próbálja igazolni a gázai egészségügyi létesítmények elpusztítását, ami népirtással ér fel.

(MTI)

Nyitókép: Abed Rahim Khatib / NurPhoto / AFP

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. november 17. 13:28
Szar zsidó propaganda. Hazug is, aljas is, szánalmas is. Pont, mint a zsidó.
Szvv
2023. november 17. 08:49
Kicsit lassú a tempó.. rengeteg túsz van ott, ha meg elnek egyaltalan..
Tommaso
2023. november 16. 22:13
A közel-keleti történelemben tanácsos éles vonalat húzni az 1947 előtti, és utáni események közé. Előtte Palesztina angol protektorátus volt, és mindkét nép el akarta kergetni a briteket, igy kéz a kézben robbantgatták őket. 1947-ben az ENSZ és az akkori világ két SZUPEHATALMA, az USA és a SZU a kétállami megoldás mellett döntött. Az ENSZ 181. sz határozata. A zsidók elfogadták a területmegosztást és kikiáltották saját államukat. A palesztinai arabok megtagadták, hogy olyan önálló államuk legyen, aminek határait és biztonságát az USA és a SZU garantálja. Ehelyett 4 arab ország sok százezres hadseregei által megtámogatva, hadüzenet nélkül rátámadtak a frissen kikiáltott államra. A háborút elvsztették, s azóta az arabok terroristák, mig Izrael csak a saját államát védi. Amihez joga van. MInden állmanak joga van ehhez, a magyaroknak is.
0123456789-2
2023. november 16. 20:38
Nézd meg! https://twitter.com/i/status/1723215123349721323
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!