Betiltanák Németországban az AfD-t

2023. december 19. 15:59

Tovább növekszik a konzervatívok támogatottsága, a német mainstream egyre kétségbeesetten keresi a megoldást.

2023. december 19. 15:59

Fenyegetőnek minősítették a demokráciára Németországban az AfD párt szászországi szervezetét – ez az első lépés a teljes betiltás felé – írta a foreignpolicy.

Nem férhet kétség a párt szélsőjobboldali irányultságához”

– jelentette ki Dirk-Martin Christian, a szászországi Állami Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke.

Noha Németország alkotmányos hatalmat gyakorol a kemény szélsőjobb (és radikális baloldali) erők megfékezésére, a bizalmatlanság tárgyát marginális neonáci pártok és egyesületek képezték, amelyeknek esélyük sem volt arra, hogy eljussanak a hatalomba – akár önkormányzati szinten vagy koalíciós kormányokban. Az AfD viszont egy másik történet.

A közvélemény-kutatások szerint az AfD a mai napig a legerősebb párt Kelet-Németországban: a bevándorlóellenes érzelmek erőteljes hullámát meglovagolva rekorderedményeket ért el a nyugat-németországi tartományi választásokon, és arra készül, hogy jövőre a legtöbb szavazatot szerezze meg az ország keleti felében.

A politikai osztály által követett stratégiák eddig nem érték el a kívánt hatást, az AfD virágzik. Hosszú története van a szélsőséges pártok és egyesületek betiltásának Európában, nem utolsósorban Németországban. 2022 közepe óta Németország és Franciaország is letartóztatta a terrortámadások tervezésében részt vevő szélsőjobboldali szélsőséges szervezetek tagjait.

Geert Wilders szélsőjobboldali Szabadságpártjának novemberi hollandiai győzelmét követően Európa-szerte hasonló gondolkodású pártok, köztük az AfD, várhatóan minden eddiginél jobban teljesítenek majd a júniusi európai parlamenti választásokon, amely esemény baljós következményekkel járna az Európai Unióra.

Fotó: Jens Schlueter/AFP

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2024. január 02. 10:09
Nem kell szélső jobboldalinak lenni ahhoz hogy német tömeggyilkos vezetés uralkodjon Európán . Merkel - Ursula jogállamiság európai érték jegyében pénzel fegyverrel támogatja az ukrán tömeggyilkos szörnyeteget , Sőt különleges barátságot ápolnak , egymást bizalmasan simogatják egymás arcába vigyorogva bizalmi kapcsolat látszik . Na ezek veszélyeztetik Európa biztonságát . Emberek szemébe vigyorognak Zelenszkij az Ursula nagy álmát segíti megvalósítani az európai egyesült államokat , erre megy ki Ursula - Zelenszkij enyelgése .
bagira002
2024. január 02. 09:59
Amerikai módszer szerint , Merkel-Ursula maga körül mindenkit kinyír . Háborúpárti gyilkos vezetést tiltsák be .
Betelgeuse
2023. december 21. 09:48
Ki írta ezt a marhaságot? Ez cikk? Vagy egy rosszul sikerült gimis esszé? Mi az hogy baljós következményekkel járna az AfD esetleges sikere az eus választáson? Könyörgöm... régi jól ismert riogatás, nagyon unom már...
balbako_
2023. december 20. 07:28
Esetleg a szavazóikat munkatáborba zárnák aminek kapujára ki is írnák, hogy Arbeit macht frei már csak a "demokratikus" német hagyományok okán is....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!