Szinódus: Ferenc pápa kiválasztott pár fontos kérdést, és újra megkérdezi a helyi egyházakat

2023. december 15. 16:45

Tovább lép a katolikus egyházban folyamatban lévő, Ferenc pápa által kezdeményezett szinódus, mutatjuk, hogyan.

2023. december 15. 16:45
Ferenc pápa

A Vatikánúj, kedden közzétett dokumentuma szerint Ferenc pápa kiválasztott több témakört, amelyre a szinodalitásról szóló szinódus következő ülése koncentrálni fog 2024 októberében – írja a CNA

Ilyen például 

a nők diakónussá szentelése lehetőségének a kérdése, a keleti egyházak kánonjogának felülvizsgálata, valamint a Ratio Fundamentalis áttekintése, amely a papok és diakónusok képzésének alapjául szolgál. 

Ezek azok „nagy jelentőségűnek” ítélt témák, amelyek a szinódus első, 2023 októberi ülésén szóba kerültek, és az új dokumentum szerint „az egész Egyház szintjén és a Római Kúria dikasztériumával együttműködve” megfontolást igényelnek.

Ezeknek a témáknak a listáját áttekintésre elküldik Ferenc pápának, a pápa pedig valamikor januárban jelzi, mely témák igényelnek további tanulmányozást. Az új dokumentum nem részletezi, hogy kik a szakértők, és hogyan választják ki őket.

A szinódus főtitkársága, azaz a folyamatban lévő szinódusi konzultációs folyamatot koordináló vatikáni iroda december 12-én tette közzé a 2024 októbere felé című, négyoldalas dokumentumot, amely részletezi ezeket a kérdésköröket. A Ferenc pápa által kezdeményezett többéves folyamat, mely a hívek álláspontjainak egyházmegyei összegyűjtésével kezdődött, majd a szinódus első egy hónapig tartó ülésével folytatódott 2023 októberében, október 29-én egy 42 oldalas összefoglaló jelentés elfogadásával zárult. A 2024. októberi ülésszakon várhatóan zárójelentés készül, amelyet a pápának nyújtanak be, hogy fontolóra vegye a kapcsolódó tanítások kiadását.

Az új dokumentum a zárójelentéssel kapcsolatos visszajelzéseket kér helyi és országos szinten,

 de hangsúlyozza, hogy nem az első konzultáció megismétléséről van szó, azonban várják a jó gyakorlatokra vonatkozó javaslatokat és helyi meglátásokat.

Amint ez a folyamat lezajlott, az egyházmegyék által benyújtott különféle jelentéseket egy nyolcoldalas dokumentumba állítják össze, és 2024. május 15-ig elküldik a szinódus főtitkárságára, amely azon Instrumentum Laboris (vagyis munkadokumentum) alapját képezi, amelyet a szinódus 2024 októberi második ülésszakának közgyűlési tagjai fognak használni.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!