Szinte mindent elrontottak ezen a török hódításokat bemutató térképen

2023. december 13. 10:45

Eltűnő folyók, rossz helyen lévő Balaton, és a Bécs-közeli Eger szerepel a 10 éve megjelent könyvben lévő térképen.

2023. december 13. 10:45
null

Kíváncsiak lennénk, hogy átmenne-e egy vaktérképes történelemteszten annak a tíz éve megjelent könyvnek a grafikusa, amely az Oszmán Birodalom hódításairól szól. 

A The Grandeur and Sultans of the Ottoman Empire című munka Aksit Yayincilik tollából jelent meg 2013-ban Isztambulban, és a 24.hu egy Facebook-csoport nyomán szúrta ki, hogy a könyv nagyméretű ábráján a homok színnel jelölt részek a Szulejmán előtti Birodalmat, a pink Szulejmán hódításait, illetve a vazallusokat, a zöld pedig a következő szultánok sikeres terjeszkedéseit mutatják:

 

Akár kérdés is lehetne, hogy számolja össze a hibákat, de ebben segítünk is az olvasónak: vegyesen szerepelnek a városok nevei, hol a török, hol az eredeti nyelvű városnév van feltüntetve. Béccsel, Belgráddal, Tesszalonikival, vagy épp Varsóval ellentétben Eger, Mohács, illetve az 1596-ban a török elleni tizenöt éves háború legvéresebb ütközetének helyet adó Mezőkeresztes rejtélyes okból szintén törökül, Eğri, Mohaç, illetve Haçova írásmóddal szerepel, ráadásul jókora távolságra valódi helyüktől.

A térképen nincs jelölve a Kárpát-medence vízrajza, és a Balaton sem a megszokott helyén található.

Nyitókép: 24.hu

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolka50-52
2023. december 13. 15:23
A nem létező Ukrajnát odaírták. Vicces.
pollip
2023. december 13. 12:49
Ez után a térkép után nem kell sehova elmenni, ezért csak tájékoztató jellegű:-)
nanahan
2023. december 13. 12:02
'A világ legrövidebb könyvei' sorozat legújabb kötete: Ukrajna a török hódoltság korában
iimre
2023. december 13. 11:49
Itt egy viszonylag jó térkép. Ez se tökéletes, dehát egy amerikai csinálta, úgyhogy nem várhatunk csodákat… ;) https://tinyurl.com/yvjzay99 — Térkép: Az iszlám földközi-tengeri pusztításának 13 évszázada
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!