Az Európai Unió kihúzta a bajból a románokat

2024. január 12. 09:30

Hiába fordult az Európai Unió Bíróságához a Wizz Air: nem minősül tiltott állami támogatásnak a TAROM légitársaságnak adott kölcsön. A Malév esetében nem volt ilyen elnéző a testület.

2024. január 12. 09:30
Aircraft Taking Off Barcelona Airport

Az Európai Unió Bírósága elutasította a Wizz Air fellebbezését, azaz jogszerűnek véli Bukarest 36,6 millió eurós hitelét a csődközelben lévő TAROM légitársaságnak, és álláspontja szerint az EU versenyfelügyeleti szerve helyesen nem minősítette tiltott állami támogatásnak – írja a Reuters.

A magyar hátterű fapados azt az érvet vitatja többek között, hogy a legfontosabb szolgáltatások esetében indokolt a világjárvány miatt anyagilag nehéz helyzetbe került vállalatok állami támogatása.

A Wizz Air szerint ugyanis a törvényszéknek nem sikerült alátámasztania, miért ne vehetné át egy versenytárs a kedvezményezett cég helyét a piacon.

Váradi József vezérigazgató egyszer már kimondta, hogy szeretnének Románia nemzeti légitársasága lenni, mára pedig abszolút piacvezetővé váltak az országban.

Az EU Bíróságának legfrissebb döntése azért is jelent némi meglepetést, mert a Malév ügyében messze nem volt ilyen elnéző: a légitársaságot 2007-ben privatizálták, majd 2010-ben visszavásárolták, és ezt követően olyan állami támogatásokban részesítették, amelyeket az Európai Bizottság utóbb jogellenesnek minősített.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: NurPhoto via AFP/Urbanandsport

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. február 24. 13:08
Majd egyszer kiderül, hogy a MALÉV-et szándékosan nyírták ki. Nem lehet a magyaroknak légitársasága, mert az jó nekik... Melyik kormány is adta el? Melyik kormánynak nem engedték megmenteni?
Namond
2024. január 12. 14:13
A román állam kölcsönt adott a TAROM-nak, a hülye Orbán pedig tőkésítette a MALÉV-et pont úgy, ahogy a MasterFood-ot, ajándék KÖZpénzzel.
MrStokes
2024. január 12. 12:51
A jó k.rva anyjukat a söpredék kommunista EU-nak. Már nem sokáig huzzák, alja hazátlan USA strómanok bedönrik az EU-t.
Reszelő Aladár
2024. január 12. 12:00
A Covid óta tudjuk, hogy kb egyedül a MALÉV támogatása volt illegálils, azóta minden társaságot ki lehet állambácsinak rángatni, sosem vissza nem fizetett lölcsönökkel. Amúgy a MALÉV bezárása egy fájó pont volt, de a változatlan továbbműködésük is nettó illúzió. Csinálják csak, majd később adják be a kulcsot. A tapasztalat az, hogy még egy közepes nemzeti légitársaság, nem fapados alapokon nem tud profitábilisan működni. Hatékonyság tekintetében a legtöbb igazi szociális foglalkoztató.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!