Fogat fogért Iránban: megölt egy rendőrt, most kivégezték

2024. január 23. 07:53

Emberi jogi szervezetek szerint kínvallatással csikarták ki a beismerő vallomást a férfiből, aki talán értelmi fogyatékos volt.

2024. január 23. 07:53

Iránban kedden kivégeztek egy férfit, aki a vád szerint a 2022-es országos kormányellenes tiltakozásokon megölt egy rendőrt, öt másikat pedig megsebesített – derült ki az ország igazságügyi tárcájához közel álló Mízán hírügynökség közléséből. A tájékoztatás szerint az ítéletet a legfelsőbb bíróság is jóváhagyta. 

Mohammed Gobadlura két halálos ítéletet is kiszabtak: a másikat a bíróság amiatt rótta ki rá, mert „romlást terjesztett a Földön”.

 Ezt a kifejezést a teheráni rezsim rendszerint az ellenzékiekre alkalmazza.   

Emberi jogi szervezetek azt vetik az iráni hatóságok szemére, hogy kínvallatással csikarták ki a beismerő vallomást Gobadluból, aki nem kapta meg a szükséges orvosi segítséget sem, jóllehet egyes források szerint értelmi fogyatékos volt. Az utóbbit a Mízán cáfolni igyekezett, kiemelve, hogy a tárgyalás során maga Gobadlu is visszautasította ezt.  

Iránban azt követően söpört végig országos tiltakozáshullám, hogy 2022 őszén hatósági őrizetben máig tisztázatlan körülmények között meghalt a 22 éves Mahsza Amini, akit szemtanúk szerint azért vettek őrizetbe, mert nem viselt fejkendőt, és a hatóságok súlyosan bántalmazták. 

A hatóságok erőszakkal fojtották el a megmozdulásokat, 

melyekben több százan vesztették életüket.

(MTI)

Nyitókép: Creative Touch Imaging Ltd / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eljolesz
2024. január 23. 17:19
Szerintem a második halálos ítélet egy kicsit félrement, mert igazából nem az elitélthez hasonlókra, hanem az úgynevezett "jogvédőkre" illik, hogy "romlást terjesztenek a földön".
bunko-jobbos
2024. január 23. 11:47
Szar dolog egy diktatúra. Bármikor kivégezhetnek, ha valaki úgy dönt. Ennél már csak az amerikai felszabadítás a szarabb, ahol jogszerűen meghal évetke pár százezer ember. Nem véletlen, hogy Belaruszban az emberek most meghökkentek egy kicsit. Lehet, hogy Lukasanka most szimpatikusabb lesz sokaknak.
jan36
2024. január 23. 11:40
"Kínzással" Valószínűleg elég volt a megsebesített rendőrök tanúvallomása, úgyhogy értelmetlen is lenne a "beismerő vallomás" kicsikarása. Inkább az a sírás-rívás oka, hogy nem a sebesült rendőröket ítélték el, és "post mortem" az elhunytat, hogy olyan helyzetbe hozták a szelíd, galamblelkű jószágot, hogy ámokfutásba kezdjen. Be kellene már látni, hogy vannak olyan országok, ahol a súlyos bűncselekményeket kapitális büntetésekkel díjazzák, mert nem kívánnak az adófizetők pénzén szanatóriumot létesíteni az efféléknek.
lendvaiildiko
2024. január 23. 10:05
Amennyiben igaz az, hogy megölte a rendőrt, többeket megsebesített, az ítélet jogos, egyet értek a hatósággal és az ottani igazságszolgáltatással. Gondolom, ott jogállam van és nem azzal érzékenyítenek, hogy talán elmebeteg volt. Esetleg nem váltak el a szülei, s középiskolában ferdeszemmel nézett rá a tanár?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!