Négy pontban arról, miért fontos a világnak, hogy ki lesz Amerika következő elnöke

2024. január 15. 15:11

A szabad világ vezető hatalma újra elnököt választ. A világ politikusai, gazdasági vezetői, de szinte mindenki izgatottan figyeli a kampányt, hiszen egyáltalán nem mindegy, ki lesz az Egyesült Államok első embere az elkövetkezendő négy évben.

2024. január 15. 15:11
Unsplash

Hétfőn, Iowa államban megkezdődnek a republikánus előválasztások. Az egész világ érdeklődéssel várja, hogy vajon Donald Trump volt elnök lesz-e a Republikánus Párt elnökaspiránsa, vagy például Nikki Haley vagy Ron DeSantis. Jelenleg az exelnök vezeti a felméréseket.

Nézzük meg röviden, miért nem mindegy, hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

1, Népesség

Az USA lakossága 340 millió fő, amely ugyan messze elmarad a legnépesebb India és Kína mögött, azonban még így is bronzérmes a világ legnépesebb országainak versenyében. Összehasonlításként: az Európai Unió 27 tagállamában 448 millió állampolgár lakik. 

Nagyjából 150-160 millió szavazó dönt majd arról ki lesz a Fehér Ház új lakója. 

2, Gazdaság

A világ legnagyobb gazdasága az Egyesült Államoké, a világgazdaság közel 22 százalékát adja – olvasható a Világbank összefoglalójában. Méretéből adódóan az USA nagy hatással van a globális piacok teljesítményére is. Az Egyesült Államok adja a globális kereskedelmi forgalom mintegy tizedét, valamint a globális közvetlen külföldi tőkebefektetések egyötödét. Mivel az amerikai dollár a globális kereskedelemben és pénzügyi tranzakciókban is a legszélesebb körben használt valuta, az amerikai monetáris politika, illetve a befektetői hangulat jelentős hatással van a globális gazdaságra – írja az elemzés. 

Az amerikai vállalatok számos globális ágazat és iparág fontos szereplői, és lényegében uralják a globális piacokat.

3, Világcsendőr

Az USA világhatalmi státuszának egyik legszembetűnőbb jele az amerikai hadsereg hatalmas mérete. A Szovjetunió összeomlása óta az Egyesült Államok megerősítette „világcsendőr” pozícióját, amit hadseregének tekintélye tart fenn. Az izraeli, valamint az ukrán-orosz konfliktusban vállalt közvetett szerepe azt bizonyította: továbbra se mondott le erről a szerepéről. Az amerikai fegyveripar dominálja a nemzetközi fegyverpiacot, az összes eladott fegyver 45 százaléka amerikai. Joe Biden jelenlegi demokrata elnök egy televíziós beszédében azt állította, az amerikai fegyveripar munkásai a „demokrácia arzenálját építik” és a „szabadság ügyét szolgálják”

Az amerikai kongresszus decemberben elképesztő méretű, 886 milliárd dolláros védelmi költségvetést fogadott el a 2024-es esztendőre. 

Az elmúlt években amerikai szavazók elégedetlenségüket fejezték ki az Egyesült Államok világcsendőri szerepével kapcsolatban. 

Egyre több szavazó követeli, hogy az USA ne a világ problémáival foglalkozzon. Az Egyesült Államok világcsendőri szerepe szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy kit választ meg az amerikai lakosság. Különösen fontos lehet az ukrán-orosz háborúval kapcsolatosan, hogy a demokraták maradnak-e hatalmon vagy a republikánusok veszik át az irányítást. 

4, Kulturális diktátor

Bár a kulturális erőt, vagy az úgynevezett „soft powert” nehéz számokkal illusztrálni, a Statista szerint az „amerikanizáció” egyik jól kimutatható jele: az amerikai gyorséttermek nagy népszerűsége.

A világ 10 legnépszerűbb gyorsétterme mind amerikai. A piacvezető McDonald's-nak például 40 ezer étterme található világszerte. 

A másik terület, ahol Amerika uralja a világot, az a szórakoztatóipar. 

Bár a távol-keleti országok egyre nagyobb részt szakítanak ki a még mindig Hollywood által uralt piacból, a világ jelentős része továbbra is amerikai filmeket és sorozatokat néz, amerikai zenét hallgat. 

Az amerikai média erejét mutatja, hogy az amerikai sajtó alakítja a nyugati világ gondolkozását. A világ sajtótermékeinek a jelentős része az amerikai média cikkeit és videóit veszi át, és az Egyesült Államok médiájának szemüvegén át vizsgálják a világot. A három legolvasottabb médium a New York Times (NYT), a CNN és a Fox News oldala.

A NYT honlapjának egyetlen hónapban 70 millió egyéni látogatója van. 

Szintén nem elvetendő szempont az amerikai tulajdonú közösségi oldalak szerepe, különöse tekintettel arra, hogy az elmúlt években a Twitter-fájlok következtében lelepleződött, hogy milyen szoros a kapcsolat az amerikai állami bürokráciák és a közösségi oldalak között. 

Nyitókép: Nik Shuliahin

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HZ72
2024. január 16. 08:10
Fasszopó Amerika, húzzon a picsába.
letsgobrandon-2
2024. január 15. 19:43
nem érdekel ki lesz az USA elnöke ... csak takarodjon ki Európából
Namond
2024. január 15. 19:05
A kormányzati adminisztrációt ugyanazok viszik. A CIA és FBI személi állomány és céljai, azok módszerei nem változnak. George Soros és társai, sőt megbízóik haja szála sem görbül.
kiss.istvan770
2024. január 15. 18:46 Szerkesztve
"A szabad világ vezető hatalma ..." Ez talán 40-50 éve igaz volt, bár 1913-tól kétséges, de napjainkban már viccnek is kétségbeejtő. Mitől lenne szabad egy olyan ország, ahol az egyik elnökjelöltet hamis vádakkal, koncepciós perrel ki akarják zárni a választásokból? Pl.: A hajléktalanok aránya 12,6%, a nagyvárosokban 3-5-szöröse. Az USA államadóssága sokkal több, mint az állam plusz a lakosság minden vagyonának értéke, beleértve a teljes területének földvagyonát is. Ha nem Trump lesz a következő elnök, akkor az USA-t és az EU-t irányító bankár-multi milliárdos maffia (Rothschildok, Rockefellerek, Bill Gates, George Soros, stb.) ki tudja provokálni a harmadik világháborút!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!