Népirtás zajlik Gázában?

2024. január 19. 07:16

1948-ban, a függetlenségi háború lezárását követően 200 ezer arab döntött úgy, hogy Izraelben marad. Ma 2 millióan vannak. Ez volna a népirtás?

2024. január 19. 07:16
Demonstration against the Israeli - Palestinian agreement of Peace in Gaza, Israel on September 19, 1993.
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
Pesti Srácok

„Sokak szerint igen. Sokak szerint meg nem. És mindkét fél emocionális indíttatásból helyezkedik egyik vagy másik álláspontra. Attól függően, hogy a palesztinokkal, vagy a zsidókkal szimpatizál. Pedig objektíven is meg lehet vizsgálni a kérdést. Például, hogy először tisztázzuk a fogalmat. Népirtás (genocídium): emberek egy csoportjának szándékos és szisztematikus elpusztítása etnikai, vallási, nemzeti vagy faji hovatartozásuk alapján.

1948-ban, a függetlenségi háború lezárását követően 200 ezer arab döntött úgy, hogy Izraelben marad. Ma 2 millióan vannak. Ez volna a népirtás? 1000 százalékos növekedés az arab lakosságban? »Jó, akkor nem az összes arabot, csak a Gázában és Ciszjordániában élő palesztinokat akarják kiirtani« – igaz? Ciszjordánia lakossága 1967-ben, az izraeli megszállás idején 600 ezer alatt volt. Ma kb. 2,5 millió. Ez 400%-os növekedés. Gázában, a 2005-ös izraeli kivonuláskor 1,3 millió lakos volt. Most 2,1. Ez pedig 60%-os növekedés kevesebb, mint 20 év alatt. Népirtás?

Mindeközben Nigériában 4500 keresztényt öltek meg iszlám dzsihádisták 2023-ban. Most karácsonykor is kb. százat. Egyetlen tüntetés sem volt a nyugati városokban a »népirtás« ellen. 

Nincs elítélő határozat az ENSZ Biztonsági Tanácsában, nincsenek fotók és szalagcímek a médiában. De 60 nap alatt 100 templomot is leromboltak a dzsihádisták. Akik a nyugati apologéták kedvenc indoklása szerint azért rombolnak és ölnek, mert elnyomás alatt vannak. Ha hagynák őket rendesen élni, ha nem nyomnák el őket, akkor nem lenne iszlám terror. Nézzük, mennyire vannak elnyomva például Nigériában. Az ország elnöke, Bolo Ahmed Tinobu, és az előtte 10 évig elnök Muhammadu Buhari mindketten muszlimok. (Tinobu ráadásul Chicagóban tanult, nyilván ezzel volt elnyomva…)

És olyannyira el vannak Európában is, hogy Strasbourgban már huszonkét mecset van, és most épül Európa legnagyobb, 7 ezer négyzetméter alapterületű iszlám vallási központja. Nagyobb lesz, mint a strasbourgi székesegyház.  De egész Nyugat-Európában sorra rombolják a templomokat, és éttermet, edzőtermet csinálnak belőlük. Nagy Britanniában 10.000 templomot zártak be pár évtized alatt. Viszont 1.700 mecsetet nyitottak.
Ez a valóság – de vannak, akiket nem érdekel. Vagy szándékosan tagadják. Ők könnyen dobálóznak a »népirtás« szóval is.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Esaias BAITEL/Gamma-Rapho via Getty Images

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mátyás01
2024. január 20. 17:52
És mi lenne ha nem foglalnánk állást, mivel semmi közünk hozzá? Csak ide ne jöjjenek.
gyaloggos
2024. január 20. 13:53
AZ USA azt javasolja IZRAELNEK, hogy JÖJJÖN létre ÖNÁLLÓ PALESTIN ÁLLAM , és az lehet a megoldás, legalábbis a legkevésbé rossz megoldás. IZRAEL pedig -ahogyan eddig is - hallani sem akar arról! SUMMA summarum: REMÉNY sencs jelenleg arra, hogy MEGOLDÓDIK az a probléma, és ez nagyon nem jó, mert VILÁGSZERTE erősödhetnek a balhék! DE! MAGYARORSZÁG ne merüljön bele ebbe a feneketlen medencébe, mert ahogyan írtam, MAGYARORSZÁG nem tényező semmilyen tekintetben ama háborúban!
asszaur
2024. január 20. 12:34
Szóval kedves Zsolt, ez az írásod vonal alatti.....
2024. január 20. 11:46 Szerkesztve
Izraelben igenis folyamatosan, 75 éve, népirtás folyik! 1947-ben a zsidó terrorcsoportok, a Hagana, a Lechi, az Irgun és a Stern csoport, kiirtotta 70 falu lakosságát. Kb 15 ezer embert öltek meg. Ezek leghírhedettebje Deir Yassin lett, ahol az Irgun terroristái 380 főleg nőt, öreget, gyereket kihajtott a közeli kőbányába és agyonlőtt. Az Irgun vezetőjét Menahem Beginnek hívták, aki később Izrael miniszterelnöke lét, és tömeggyilkos létére béke Nobel díjat is kapott. A Hagana-ból alakult az IDF, az izraeli hadsereg.......Ők az erkölcsi örökösök. A népirtás ma is folyik, nem csak Gázában, ahol több mint 10ezer palesztín gyereket gyilkolt meg a Hagana utóda, hanem Ciszjordániában is. Hogy a népirtás ellenére növekedett a palesztin lakosság, azért van, mert a termékenységi ráta a palesztínoknál sokszorosa a 2,1-nek (ami a zéró növekedéshez tartozik). Azt nem értem, hogy a Fidesz miért vállal ezzel szolidaritást. Ha erre valaki ésszerű magyarázattal tud szolgálni, örömmel olvasnám!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!