Svédország már eddig is jól járt az orosz-ukrán háború kirobbanásával

2024. február 27. 19:17

Nem kevesebb mint 250 százalékkal emelkedtek a Saab-részvények, most meg rohamléptekben NATO-tagok lettek.

2024. február 27. 19:17

Több mint megkétszereződött a Saab vállalat részvényeinek ára az orosz-ukrán háború kirobbanása óta – írta a Világgazdaság. A svéd vállalati így

a világ második legjobb védelmi részvényévé nőtte ki magát,

amióta újra emelkednek a védelmi kiadások a világon. A svéd vállalat rendelésállománya 2023 végén valamivel több, mint 154 milliárd svéd koronát (5300 milliárd forint) tett ki, ami a jövőben biztosan tovább emelkedik.

A listát továbbra is német Reihnmetall vezeti, amely többek között a Leopard harckocsikat és a Pzh-2000-es önjáró lövegeket gyártja. 

A svéd miniszterelnök budapesti látogatása során állapodott meg a magyar kormány is a vállalattal, hogy Magyarország még tovább bővíti a védelmi együttműködését. Mint ismert: a megállapodás szerint az eddigi 14 darabhoz további négy darab JAS 39 Gripen típusú harcigép csatlakozik, valamint kiképzési együttműködésről is megállapodtak a felek. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Anders WIKLUND / TT News Agency / AFP

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalapali2
2024. február 28. 05:15
Ügyesen lavíroznak mint az elmúlt században. Résen kell lenni velük, a svéd acél sokaknak jó volt és jó is lesz.
Bell & Sebastian
2024. február 27. 21:36
Csak folytatódik a régi hagyomány, Bofors ágyúcsövet használt Hitler, Sztálin, Roosevelt és Winston, meg aki kifizette. Csak Adolfnak külön számlázták a lyukat a rúdacélon.
Zsolakomarom
2024. február 27. 20:19
A magyar emberek is jol jartak, mert Orban adott egy csomo penzt a svedeknek, amitull emelkedtek a Saab reszvenyek +azert is jol jartak a magyar emberek, mert Orban egy csomo penzt adott az ukranoknak is Egyelore nincs terv arra, hogy erjuk utol a romanokat. A jelenlegi, 3%-kal roman alatti GDP novekedesunkkel nem sokaig huzzuk.
5m007h 0p3ra70r
2024. február 27. 20:19
Gondolta volna? Svédország lezája Oroszország előtt a még használható egyetlen balti kijáratot, az Øresund szorost. Ennek fejében busás hadiipari margbízásokat kap. Egyetlen kritérium a NATO tagság. Tetszik már érteni???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!