Így lesz pár óra alatt Svédország NATO-tag

2024. március 06. 11:26

Miután Sulyok Tamás kedden ratifikálta a magyar Parlament döntését, a csatlakozási dokumentumok már úton vannak Amerikába, az Euractiv szerint akár már szerdán megtörténhet a zászlófelvonás.

2024. március 06. 11:26
French President Emmanuel Macron Visits Sweden

Nyitókép: Nils Petter Nilsson/Getty Images

***

A magyar parlament a múlt héten jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozását, amit kedden Sulyok Tamás köztársasági elnök ratifikált. Az aláírással elhárult az utolsó akadály Svédország NATO-taggá válása előtt – számolt be az Euractiv. 

A lap megjegyzi, hogy az elnöki ratifikációnak gyorsabban kellett volna történnie, de Magyarország új köztársasági elnöke csak ezen a héten lépett hivatalba, és ezért késett ez a lépés.

Az Euractiv azt írja: az utolsó lépések tisztán adminisztratív jellegűek, és órák alatt elintézhetők.

A csatlakozási dokumentumok most az Egyesült Államok Külügyminisztériumába, a jegyzőkönyvek hivatalos letéteményeséhez kerülnek.

A zászlófelvonási ünnepségre és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hivatalos bejelentésére a következő napokban kerülhet sor a katonai szövetség brüsszeli főhadiszállásán. A hírek szerint szerdán az amerikai légierő bombázói a svéd vadászgépekkel közösen átrepülnek tartanak Stockholm felett.

Amint Svédország hivatalosan is taggá válik, megkezdődik a folyamat, amelynek során Svédországot beillesztik a NATO védelmi és elrettentési terveibe. Az ország teljes integrációjának folyamata évekig is eltarthat.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lhotx
2024. március 06. 15:22
Kit érdekel a NATO-zászló? Mi következik a vacak protokoll után, mellett? Mikor vetik az első rakétákat kandinávékra? Mindazonáltal lehet, hogy a csatlakozásuk dacára, ezután is nálunk szeretnének csatateret összehozni.
Patika
2024. március 06. 15:06
Finn-Svéd kérdésben alaposan elvetettük a Sulykot azzal, hogy az oroszok nyakára ültettük a NATO haderőt és arzenált két eddig független határos és közeli semleges ország fenyegető militarizálásának a jóváhagyásával. Beindult a cigányfúró. A III. VH. lavináját Orbanc 2/3-os haszonlesése akár el is indíthatja. Országunk nem lehetne a lókupecek paradicsoma és mégis az.
Kovács Ubul
2024. március 06. 13:20
"Az ország teljes integrációjának folyamata évekig is eltarthat." - valójában évtizede megtörtént, minden más csak formalitás.
lájkbajnok
2024. március 06. 12:46 Szerkesztve
A svédeket sikerült megerősíteni abban a meggyőződésükben, hogy ez nem egy normális demokrácia. Orbánisztán egy hisztirezsim.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!