Le Penék után a baloldal is előzheti Macront

2024. március 21. 20:52

Háromosztatúvá válik a francia politika az EP-választás előtt. Macron fiatal liberális hívei kezdenek elpártolni az elnöktől, és vélhetően átszavaznának a baloldalra.

2024. március 21. 20:52
Maráczi Tamás

Nyitókép: Emmanuel Macron egy párizsi megemlékezésen 2024. március 20-án  /  forrás: Ludovic MARIN / POOL / AFP

---

Van oka remegni Emmanuel Macron pártjának, a Reneszánsznak (Renaissance), a szerdán publikált legutolsó közvélemény-kutatási adatok szerint ugyanis a baloldali pártszövetség vészesen megközelítette őket, ráadásul a jelek szerint éppen a tőlük elpártoló szavazók révén - írja az Euractiv.

A Francia Szocialista Párt és a Raphaël Glucksmann EP-képviselő vezette baloldali Place Publique nevű párt 

közös választási listájának 13 százalékot mértek, ami jelentős erősödés 

ahhoz képest, hogy decemberben 9 százalékon állt.

 Macron pártja - amelynek listavezetője Valérie Hayer - 18 százalékos támogatottságával még mindig a második legerősebb erő a júniusi francia EP-választás előtt, de legutóbb, a 2019-es megmérettetésen 22,4 százalékot kapott, a jelenlegi tendenciák alapján pedig szavazótáborának egy része egyre inkább balra tolódik, kacérkodik a baloldali pártlistára történő átszavazással. A francia elnök fiatalabb hívei tehetik ezt leginkább, ők nem értenek egyet leginkább azzal, hogy 

a liberális irányú Macron-kormányzat egyre több jobboldali politikát, tematikát tesz magáévá.

A 2022-es elnökválasztás első fordulójában Emmanuel Macronra szavazó szavazók húsz százaléka most várhatóan egy baloldali listára fog szavazni – főként a Raphaël Glucksmann által vezetett listára” – írta Gilles Finchelstein, a Jean Jaurès Alapítvány főtitkára, aki szerint a Reneszánsz egy centrista pártból mára egy polgári jobbközép párttá vált.

A vezető politikai erő Franciaországban azonban minden felmérésben az egykor a Le Penek által irányított Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National), amely Jordan Bardella listavezetésével jelenleg 30 százalékon áll. 

Mit akar a Glucksmann-féle baloldali erő?

A baloldali választási szövetség egy föderális Európát, közös uniós adósságkezelést, az EU közös védelmi képességeinek fejlesztését és Ukrajna fokozott támogatását szeretné. 

A Macron-párt listavezetője, Hayer észlelve a Place Publique népszerűség-növekedését, 

többször jelezte a párt híveinek, hogy maradjanak hűek Macronhoz. 

A Le Figaro című napilapnak február végén ezt nyilatkozta: „Raphaël Glucksmann és én az ügyek 90 százalékában egyformán voksolunk az Európai Parlamentben. Neki nálunk kellene lennie, és ezt ő is tudja”. Ezt azonban a baloldali politikus elutasítja, ő ehelyett éppen a Reneszánszt vádolja, amiért nem támogatja a baloldal szociális kezdeményezéseit.

Hogy a viszályt oldja és baloldali szavazóit megtartsa, 

Macron több nagyívű szociálpolitikai bejelentést tett: alkotmányba foglalta az abortuszhoz való jogot, 

illetve támogatja, hogy a beleegyezés fogalmát belefoglalják a nemi erőszak francia jogi definíciójába.

Emellett a Reneszánsz kommunikációs stratégiának azt választotta most, hogy Glucksmann nézeteit úgy mutatja be, mint amelyek nem különböznek a Jean-Luc Mélenchon vezette Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) párt szélsőbaloldali nézeteitől.

Ezt is ajánljuk a témában

--

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:19
🍓 ️ ­A­ ­­­d­­­ö­g­­­ö­­­s­ ­l­­­á­­n­­­y­o­­­k­­ ­­v­­á­r­­­n­a­­­k­­ ­­­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­𝗨­­𝗡
atti64
2024. március 22. 12:15
TAKARODJ A LÖVÉSZÁROKBA BÜDÖS KÖCSÖG PATKÁNY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
contractor-2
2024. március 22. 08:21
Azt már megtanulhattuk, bármi is történjék Le Pen soha nem nyer a franciáknál. Mindegy, hogy ki hogyan áll a közvélemény kutatóknál, a franciák 90%-a született baloldali. Amit a közvélemény kutatók mérnek, az csak az elégedetlen baloldaliak protest hangulata, szavazatra nem lehet átváltani a választásokon.
auditorium
2024. március 22. 06:43
Ez a nagy háborús kedv és csapatok küldése Ukrajnában sok franciát, főleg a balosokat eltántoritja Macr.tól. Az ott élő sok millió muzulmán is megerősitheti a baloldalt. Igy nehéz lesz a kormányzás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!