Hogyan reagálnak az állatok a napfogyatkozásra?

2024. április 08. 11:32

Mi, emberek ámulunk a látványon, egyes állatok azonban másképp reagálnak.

2024. április 08. 11:32
null

Nyitókép: Pixabay

Meglehetősen dokumentálatlan az állatok viselkedése a napfogyatkozás alatt, pedig ez mindenképp egy izgalmas terület, hiszen az állatok 24 órás biológiai órájukra vannak bízva, ez határozza meg, mikor ébrednek, alszanak, táplálkoznak, vadásznak. 

Április 8-án napfogyatkozásnak lehetnek szemtanúi Mexikóban, az Egyesült Államokban, valamint Kanadában, így a kutatókat ismét érdekelni kezdte ez a kérdés. A legutóbbi adatok 2017-ből származnak, amikor is augusztusban volt napfogyatkozás 2 perc 42 másodpercig. A kutatók több állatkertbe kivonultak, hogy megfigyeljék az állatok viselkedését, és meglepő eredményekre jutottak.

„Teljesen be volt zsongva az állatkert aznap”

A nem mindennapi égi jelenséget követő állati viselkedéseket négy csoportra osztották: állatok, akik

  1. teljesen normálisan viselkedtek
  2. éjszaka szokásos viselkedést mutattak
  3. félelem jeleit mutatták
  4. Teljesen új viselkedést mutattak.

Elmondások szerint a grizzly medvéket például egyáltalán nem érdekelte a napfogyatkozás, nyugodtan végigpihenték a jelenséget. Az éjszakai madarak azonban például megzavarodtak: azt hitték, itt az ideje felébredni és táplálékot gyűjteni, amikor azonban a nap visszatért, ők is visszarepültek búvóhelyeikre. A zsiráfok, melyek általában békés állatok, idegesen fel-alá kezdtek vágtatni az állatkertben, mintha ragadozóktól féltek volna. A legkülönösebb viselkedést azonban a galápagosi teknősök mutatták. Ők általában mozgásszegény teremtmények, ám a napfogyatkozáskor rendkívül mozgékonynak mutatkoztak, és párzani kezdtek. 

(BBC)

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:48
🍓 ️ ­A­­ ­­d­­ö­g­ö­s­­ ­­l­­á­­­n­­­y­o­­­k­­­ ­­­v­­á­­­r­­n­­­a­k­­­ ­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­.­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­𝗨­­𝗡
Kotucso
2024. április 10. 15:07
Normálisabban mint a világon az első számú ember az amerikai. Nem néznek a napba szemüveg nélkül.
Akitlosz
2024. április 08. 15:54
A megoldás: 1. teljesen normálisan viselkedtek Magyarországon is volt teljes napfogyatkozás. Az állatok normálisan viselkedtek. A tyúk nem olyan hülye, mint a tudósok. Van biológiai órája. Tudja, hogy délelőtt nem lehet éjszaka, hiába van éppen tök sötét.
Patika
2024. április 08. 14:08
Majd a politikusok megmondják....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!