Ezért cserélhette le védelmi miniszterét Putyin

2024. május 13. 09:23

Bendarzsevszkij Anton szerint a Kreml hosszú háborúra rendezkedik be, a konfliktus az orosz hétköznapon részévé válik, az új, közgazdász védelmi miniszter feladata ennek menedzselése lesz.

2024. május 13. 09:23
null

Nyitóképen: Andrej Belouszov (fotó: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP)

 

Bendarzsevszkij Anton írása
 

A Kreml hosszú háborúra rendezkedik be. Gyors, kommunikálható sikerek az első két évben nem következtek be, a háború taktikai szintre süllyedt, ahol az elsődleges orosz stratégia az idő faktorban rejlik. 

Háború közben nem szerencsés katonai vezetőt cserélni: demotiválja a katonákat és rossz üzenetet hordoz a lakosság számára. Viszont az új elnöki ciklus elindulása jó ürügyet szolgáltat hozzá.

Szergej Sojgu leváltása nem feltétlenül büntetés a háború eddigi menete miatt, hanem inkább egy jól átgondolt lépés.

Andrej Belouszov érkezésével a védelmi miniszter feladatai innentől kezdve gyökeresen megváltoznak. 

Belouszov nem fog irányítani, sem csapatokat mozgatni. Nem fog ötletelni egy újabb offenzíva előkészítésében. Belouszov egy közgazdász, aki ebben a minőségben dolgozott az elmúlt évtizedekben Putyin mellett.

A háború innentől az orosz mindennapok szerves részévé válik.

A miniszter feladata ennek a kiszolgálása: a kormánnyal együtt Belouszovnak kell megszerveznie a hadigazdálkodás részleteit, a munkát és a logisztikai folyamatokat, neki kell biztosítania a gyártás és a hadsereg ellátását, és a maximumot kell kihoznia a technológiai szektorból a védelmi ipar számára. Még nagyobb hatékonyság és még több fegyver fog kelleni, és ezek biztosítása lesz az új védelmi miniszter elsődleges feladata. 

Sojgu helyettesének három héttel ezelőtti leváltásával együtt ez a folyamat azt is jelenti, hogy a védelmi minisztérium változtatásai az összes pénzügyi modell nagyszabású ellenőrzésének és átszervezésének kezdetét jelentik.

A 68 éves Szergej Sojgu Putyin kedvenc minisztere hírében állt

– voltak évek, amikor hosszú napokig tartó túrákra vonultak el közösen horgászni a tuvai régióba. Egyben ő volt az egyetlen, aki több mint 30 éven keresztül töltött be miniszteri pozíciót az orosz kormányban – előbb 1994-től kezdve a rendkívüli ügyek minisztériuma élén még Borisz Jelcin alatt egészen 2012-ig, majd 2012-től a védelmi minisztérium vezetőjeként. A menesztésével egy korszak zárult le az orosz politikában.

Összesen 231 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
P_F_Juli
2024. május 13. 10:10
"A Kreml hosszú háborúra rendezkedik be." Nem ezt szerettem volna olvasni, pedig valóban itt lebeg a fejünk fölött. Nagyon remélem, hogy Anton mint sok mindenben, ebben is téved. Legyen már végre béke, túl sok az áldozat már eddig is.
remi
2024. május 13. 09:42
Antonka, inkább a fóliát tekergesd, nagyon közeledik a buziprájd.
fenris
2024. május 13. 09:38
Ennek az új faszinak már a tekintete is rossz hír az ukránok számára. Ez hatékony lesz, azt meg manapság halottakban mérik.
Bácskai Bicska
2024. május 13. 09:33
Az a baja a Nyugatnak (meg velük együtt a mi elemzőinknek is), hogy jobbára nyugati ésszel akarják megfejteni a Kreml húzásait. Pedig ez már a cárok korában sem jött be, nemhogy mostanában, amikor az orosz logikát is felruházta a kommunikációs forradalom szavatolta lehetőség: ott és úgy hülyítenek bárkit, ahogy nekik kedvük szottyan. Sojgu nemhogy nem lett kegyvesztett, feljebb vitte az Isten a dolgát. Az orosz már régen nem a háború túlélésére, a folytatásra, hanem a győzelemre készül. Egy technokrata vezető akár egy varázsló, a hadügy élén teszi a dolgát, míg a harci főnök, mint a prériindiánoknál vezeti a csapatokat, mert ahhoz ért. A Nyugat nem képes felfogni, Oroszország nem verhető meg. Katonailag semmiképpen, de egyéb módon is bajos lenne. Kiapadhatatlan nyersanyagaik, kontinensnyi területük révén ha ideig-óráig sikerülne is sakkot adni Moszkvának (nem sikerül, ezzel a nyugati típusú operett hadseregekkel az Urálig se jutnának), a medve feltápászkodna, és a végén győzne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!