Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megint Zelenszkij leváltását rebesgetik az orosz információs térben

2024. május 13. 16:25

Amerikai és ukrán elemző is nyilatkozott erről.

2024. május 13. 16:25
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök

Nyitókép: Andrei Pugnovschi/Bloomberg via Getty Images

 

Hogy Volodimir Zelenszkij 2019-ben választáson elnyert mandátuma hamarosan lejár, így az ukrán elnök legitimitása új választások hiányában igencsak kérdésessé válik, közhely.

Ennek megfelelően időnként felröppennek pletykák is arról, hogy az ukrán elnököt esetleg leválthatják – az elmúlt napokban ilyen értesülés rögtön két helyről is érkezett.

Egyrészt Douglas Macgregor biztonságpolitikai szakértő, nyugállományú amerikai ezredes, Jugoszlávia 1999-es bombázásának megtervezője, Donald Trump alatt az amerikai védelmi miniszter főtanácsadója értekezett múlt hét végén a Twitteren erről. „Az ukrán kormány a lassú, de biztos dezintegráció állapotában van már hetek óta.

Nagy a kockázata annak, hogy Zelenszkijt eltávolítják.

Ez lehet jó hír is, eltávolítása megágyazhat e szörnyű háború befejezésének” – írta Macgregor.

Másrészt az orosz kormánypárti Lenta írt hosszan a témáról Oleg Szoszkin, Leonyid Kucsma 1994-2005 közötti ukrán elnök volt tanácsadójának YouTube-videója alapján. (A hetvenéves, politikailag rég nem aktív Szoszkin naponta többször is jelentkezik 10-20 perces videóelemzésekkel mindenről, ami Ukrajnában és akörül történik.)

Szoszkin az ügyben annyit mondott, hogy „Zelenszkij már nem tud lépést tartani a gyorsan változó helyzettel”, valamint „látszik, hogy nem tudja megoldani azokat a feladatokat, amelyek Ukrajna előtt állnak”. Emellett azt is elmondta, hogy 

Zelenszkij hajszálon függ, mert ha nem lesz ellentámadás, akkor rá már nem lesz szükség”.

Elemzők pletykáin kívül ugyanakkor Zelenszkij hatalmi pozíciójának érdemleges meggyengülésére bizonyíték nincs.

 

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. május 14. 16:57
Gávárít Mászkvá…by mandiner.ru
kérdés
2024. május 13. 17:31
Miért csak 11 hsz-t látok a 33-ból? Van olyan cikk, ahol a jelzett hsz-ekből egy sem látható.
B_kanya
2024. május 13. 17:25
Orosz hivatalos álláspont: 1, Legitim vezetőt nem likvidálnak. 2, zselé, mandátuma lejárta után nem legitim. Hány emelet mélyre megy a Kinzsal?
kae-71
2024. május 13. 17:16
megint lefelejtették a cikk íróját. sebaj, majd legközelebb a lényeg itt van: Elemzők pletykáin kívül ugyanakkor Zelenszkij hatalmi pozíciójának érdemleges meggyengülésére bizonyíték nincs :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!