Scholz nagyon kéri az ukrán menekülteket: kezdjenek már végre dolgozni

2024. május 13. 21:41

Máskülönben az sem biztos, hogy Németországban maradhatnak.

2024. május 13. 21:41
Chancellor Scholz meets Prime Minister of Montenegro

Nyitókép: dpa Picture-Alliance via AFP

 

Hiába fogadott be Németország több ukrán menekültet, mint bárki az Európai Unióban, szám szerint 1,3 milliót, mégis van egy súlyos probléma – számol be az Euractiv. A gond abban áll, hogy a Lengyel Gazdasági Intézet kiszámolta: 2024 januárjában mindössze 18 százalékuk volt munkaviszonyban, ami az OECD-országok körében az egyik legrosszabb adat.

Olaf Scholz német kancellár ezért kézbe vette az ügyet: múlt szombaton potsdami beszédében jelezte, 

reméljük, hogy azok, akik Ukrajnából vannak itt, most már elkezdenek dolgozni, amennyiben erre képesek”.

Úgy fogalmazott, szükség van rájuk Németország munkaerő-hiányának leküzdéséhez.

Belengette azt is: hogy dolgoznak-e az ukrán menekültek, annak azért lehet majd némi hatása arra is, hogy maradhatnak-e Németországban. „Németországban bárkinek, aki itt alkalmazásban áll és semmilyen szabálysértést nem követett el, szinte bizonyosan megengedtetik majd hogy maradjon” – mondta a kancellár.

Mindeközben Ukrajna aktívan igyekszik hadseregébe visszaterelni a külföldre menekült, 18-60 év közötti férfiakat, ennek érdekében pedig megvonta tőlük azt a lehetőséget, hogy lejáró úti okmányaikat a külföldi nagykövetségeken meghosszabbítsák.

Így aztán Scholz minden olyan szava, amely az ukránok Németországban való tartózkodásra vonatkozó jogával kapcsolatos, különös jelentőséggel bír.

Scholz ellenzéke, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) már jelét adta annak, hogy ők örömmel visszalöknék az ukrán menekült férfiakat a hadseregbe. Roman Proseck, Hessen tartomány CDU-s belügyminisztere múlt héten kijelentette, hogy Németországnak 

segítenie kellene Ukrajnának abban, hogy támaszkodhasson a férfiakra, akik külföldre menekültek, miközben a háborúban bevethetők lennének”.

Scholz szerint a lejárt útlevelek nem fognak akadályt jelenteni abban, hogy az ukránok az EU által nekik nyújtott különleges menedékes státuszt élvezhessék – egészen annak lejártáig, 2025 márciusáig. A menedékesi program meghosszabbítása uniós hatáskör.

 

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2024. május 14. 17:36
Azért ezt nem gondoltam volna, hogy májushurka ennyire xenofób! Miért CSAK az ukránoknak kell dolgoznia, miért nem dolgozik a sok féle migri?
zarka-is
2024. május 14. 14:55
Voltam ügyeletben a BOK csarnokban éjjelente pár hónapig... A menekültek 90%-a kárpátaljai cigány, mind beszéltek magyarul, kedvesek voltak, kimentek ingyen jeggyel Németországba, ott felvették a havi ellátmányt, és húztak haza Kárpátaljára. Ezt havonta vagy gyakrabban megtették, és ebből éltek, élnek. 10-20% olyan menekült volt, aki délebbről vagy a front közeléből jött. Pár százalék maradt nálunk. A háború elől menekülők illedelmesek voltak, tolmács segített nekik, mindent elfogatak. A menekült-megélhetésiek tudták milyen ellátmány van a BOK-ban, és válogattak, kikövetelték, ami szerintük nekik jár. Mindehhez megutaztatták a 2-10 éves gyerekeiket. Akik maradtak Budapesten, már mind iskolába járnak, megtanultak magyarul, szerintem az egész család ittmarad.
szzita82
2024. május 14. 14:55
Igaza van, dolgozzanak, de miért csak az ukránok??? Afrikai, arab, stb. migránsoknak nem kell? Itt is él a kettős mérce, mint mindenhol... szánalom...
Robi54
2024. május 14. 14:02
Az arabok és a négerek dolgoznak német országban? Erősen kétlem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!