A Nemzet Színésze lett Haumann

2010. szeptember 22. 10:06

Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt választották meg a Nemzet Színészei közé a közelmúltban elhunyt Kállai Ferenc helyére kedden.

2010. szeptember 22. 10:06

Haumann Péter a Nemzet Színészei közé választották kedden. A művész elmondta: valójában nem számított a címre, mert úgy véli, számos pályatársa is méltó lenne rá. „Van bennem egy adag zavar, mert annyi mindenre gondolok: a pályatársakra, az idősödő koromra” - jegyezte meg a Nemzet Színészei közül jelenleg legfiatalabb Haumann. Hozzátette: ahhoz, hogy ilyen helyzetbe kerüljön, Kállai Ferencnek el kellett mennie - elsőnek erre gondolt a hír hallatán.

Haumann elmondta: mindig a mesterének vallott Ádám Ottó rendezőtől tanultak szerint kívánt élni, azaz „a színésznek, a színháznak minden megnyilatkozása az emberért legyen, próbáljon valami olyasmit felmutatni, amiből érdemes élni, ami segít élni”. Kedden a címet viselő művészek ötven perces tanácskozás után hozták meg a döntést; Haumann Péter a július 11-én elhunyt Kállai Ferenc helyére került a testületbe. A hírt a színház főigazgatója, Alföldi Róbert telefonon közölte Haumann Péterrel.

A Nemzet Színésze és a Nemzet Színésznője cím a halálig szól, legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig havonta 500 ezer forint juttatásban részesülnek. A Nemzet Színésze jelenleg: Avar István (2001-től), Berek Kati (2000-től), Bodrogi Gyula (2007-től), Garas Dezső (2000-től), Király Levente (2006-tól), Komlós Juci (2002-től), Máthé Erzsi (2000-től), Psota Irén (2000-től), Szabó Gyula (2006-tól), Tordy Géza (2008-tól), Törőcsik Mari (2000-től) és Haumann Péter (2010-től).

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
küllő
2010. szeptember 22. 18:28
Ami egy bizonyíték arra hogy méltó erre , az ELSŐ mondata az volt hogy szörnyű érzés tudni, hogy valakinek meg kellett halnia ezért.
Von Siebenbuergen
2010. szeptember 22. 12:45
Szokratész védőbeszéde, mi?! Kamu. "Tüskéshátú" volt az első, amit hallottatok tőle, sznobok : ) Erről a Nemzet Színésze dologról meg annyit, hogy már előre sírok, amikor Alföldi, Csányi, Gryllus Dorka, Fenyő Iván, meg hasonlók lesznek : )))
Ricochet
2010. szeptember 22. 11:04
Ahogy elnézem a díjazást, szívesen lennék a nemzet színésze. 6 milka tisztán egy évben. Nem rossz.
tevevanegypupu
2010. szeptember 22. 10:59
Sztankai kedves, jo szinesz (nem volt o is Torocsik ferje egy idoben?) de Haumann mas, sulyosabb kategoria. Ami viszont nagy hulyeseg es megalazo, hogy nyilvanosan "versenyeztetik" ezeket az idos embereket. Nem lehetne csendben, egymas kozott megbeszelni a bizottsagnak hogy ki legyen az, es aztan bejelenteni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!