Picasso és a politika

2010. szeptember 22. 14:32

A spanyol festőóriás politikai jelentőségét állítja középpontba a bécsi Albertina múzeum Picasso: Béke és szabadság című kiállítása.

2010. szeptember 22. 14:32

Pablo Picasso politikai jelentőségét állítja a szerdától látható Picasso: Béke és szabadság című kiállítása középpontjába a bécsi Albertina múzeum. Christoph Grunenberg kurátora, a Tate Liverpool igazgatója elmondta: „A művészről kialakult, de megrekedt diskurzust szeretnénk ezzel új irányba terelni”.

A festőóriás képei mellett a tárlaton fekete-fehér fotók emlékeztetnek az alkotások háttereként szolgáló aktuális eseményekre - a Franco-diktatúrára, a kubai válságra, az algériai, vietnámi és koreai háborúkra. „Picasso mindig érzékenyen reagált a közvetlen globális krízisekre, de nem illusztrálta őket, hanem a mitikus múltba vagy az állatvilágba helyezte át a történéseket” - mutatott rá Klaus Albrecht Schröder, az Albertina múzeum igazgatója.

Látható lesz a Felszabadulás kakasa, amelyet Picasso 1944-ben Franciaország német megszállás alóli felszabadulására reagálva festett, valamint a New York-i Museum of Modern Artból származó Morgue (Halottasház) című kép, illetve a híres Guernica. A kiállítás 2011. január 6-ig látható az Albertinában.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!